Avtor: Mirja Zupčić, Mag. Nutr.

Kategorija: Blog

Mikroorganizmi kvasca vjerojatno su jedan od najranijih pripitomljenih organizama. Na području egipatskih ruševina arheolozi su pronašli rano kamenje za mljevenje i posude za pečenje kruha s kvascem, kao i crteže pekarnica i pivovara starih 4000 godina. Biološki gledano, kvasci pripadaju carstvu gljiva. Postoji više stotina različitih vrsta kvasaca, no najpoznatiji i najznačajniji predstavnik je Saccharomyces cerevisiae. Naziva se još i pivski, pekarski ili, jednostavno, ''kvasac''.

No različite vrste kvasaca imaju i različite sposobnosti. Pa tako Saccharomyces cerevisiae Meyen ima sposobnost unutar svog, oku nevidljivog organizma, proizvesti više od 60 različitih nutrijenata uključujući vitamine, minerale i aminokiseline. Broj nutrijenata koje ovaj kvasac može proizvesti je prilično impresivan stoga zaslužuje da ga se smatra pravom tvornicom nutrijenata u malome. 


Kvasac koji preferira ljekovito bilje 
U osnovi, kvasci su jednostanični mikroorganizmi koji su vrlo gladni, a najviše vole konzumirati ugljikohidrate. Kada kvasci na raspolaganju imaju obilje hrane njihova se probava ubrzava i oni proizvode brojne vitamine i minerale koje pohranjuju odnosno akumuliraju poput ljudi koji višak energije pohranjuju u obliku masnog tkiva. Nahranjeni kvasci uspješno rastu i dijele se odnosno nastaju nove stanice kvasaca u vrlo kratkom vremenu koje nastavljaju gomilati nutrijente.


Švicarski kvasci, točnije kvasci uzgajani u tvornici Bio-Strath, su izuzetno dobro zbrinuti, te su hranjeni bogatom i raznolikom mješavinom biljaka koja sadrži više od 50 različitih ljekovitih biljnih vrsta. Kako bi ljudi mogli iskoristiti to bogatstvo nutrijenata koje su kvasci proizveli, potrebno je kvasce „otvoriti“, jer probavni sustav ne može razgraditi staničnu stijenku kvasca i sam doći do nutrijenata. Primjenom nježnog tehnološkog postupka fermentacije, koja se naziva plazmoliza, stanična stijenka kvasca se otvara, a time se dobiva bogata mješavina od čak 11 vitamina, 19 minerala, 20 aminokiselina i 11 gradivnih elemenata. S obzirom da su kvasci svojim metabolizmom učinili najveći dio posla, u ljudskom se organizmu svi nutrijenti lako apsorbiraju i čine mnogo toga dobroga što je izvrsno dokumentirano u znanstvenoj literaturi. Strath kvasci su potpuno prirodni, ne sadrže aditive i organizam ih odlično podnosi. 

Inteligentna mješavina nutrijenata koji surađuju za veće dobro
No Strathov biljni kvasac ne predstavlja samo izvor vitamina i minerala i esencijalnih aminokiselina - tvari koje su svima nužne za normalno funkcioniranje organizma uključujući djecu, trudnice, sportaše i osobe starije životne dobi. Tu su i gradivne komponente poput lecitina, kolina, nukleinskih kiselina, glutationa, l-karnitina i koenzima koje tijelo treba kako bi izgradilo nove zdrave stanice stoga je Strath idealan dodatak prehrani za oporavak od bolesti. 


No Strath je puno više od jednostavnog izvora pojedinačnih nutrijenata. Za djelotvornost Straha odgovorna je cjelina odnosno skup svih fitokemijskih tvari koje međusobno surađuju, a ova se sinergija može čak i izmjeriti.

Rezultati in vitro istraživanja iz 2017. godine o apsorpciji mikronutrijenata u crijevnom epitelu jasno pokazuju da Strath biljni kvasac poboljšava aktivnu apsorpciju magnezija, cinka, željeza i vitamina B1. Apsorpcija željeza i magnezija je čak 6 puta veća kada je u prehranu uključen Strath dok apsorpcija cinka raste gotovo 7 puta, a vitamina B1 čak 10 puta. Dakle, Strath inteligentna mješavina povećava apsorpciju korisnih tvari iz hrane i time osigurava više vitalnosti i zdravlja i to sve radi na potpuno prirodan način.

Literatura:

  • Prüfung von Kräuterhefe auf die Bioverfugbarkeitvon Mineralstoffen und Vitaminen, in-vitro-Studie. Dr. K. Engelhart-Jentzsch, 01/2017

Ključne besede: