Avtor: Mirja Zupčić, Mag. Nutr.

Kategorija: Blog

Anemija zbog manjka željeza najčešći je tip anemije, a podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da je čak 30% populacije pogođeno ovom vrstom anemije. Do poremećaja dolazi kada tijelo nema dovoljnu količinu željeza potrebnu za proizvodnju hemoglobina, molekule koja se nalazi na crvenim krvnim stanicama, a omogućuje prenošenje kisika do svih stanica u tijelu. Simptomi koji ukazuju na nisku razinu željeza u organizmu su umor, slabost, bijeda koža, hladne ruke i stopala. Mogu se javiti i vrtoglavice, lupanje srca, kratak dah, masnice, loša koncentracija pa čak i želja za unosom nejestivih nenutritivnih tvari poput leda, krede, osušene boje i slično. Nedostatak željeza u organizmu može se prepoznati na noktima koji mijenjaju oblik, postaji konkavni poput žlice i krhki. Popucala koža oko usana također može ukazivati na deficit željeza.  

Tko je u riziku od anemije?

Od anemije mogu oboljeti svi, no češće zahvaća žene od muškaraca. Menstrualni ciklus, trudnoća i dojenje razlozi su povišenog rizika kod žena, no, rizične skupine su i dojenčad, mala djeca, adolescenti, osobe starije od 65 godina i osobe koje boluju od određenih kroničkih bolesti. Do razvoja anemije može doći zbog nedovoljnog unosa željeza putem hrane ili zbog zdravstvenog stanja koje otežava apsorpciju željeza poput celijakije, autoimunih bolesti, upalnih bolesti crijeva, operacije želuca i infekcije bakterijom Helicobacter pylori.

Prehrana kod anemije

U prevenciji i liječenju anemije prehrana može biti moćan saveznik. U prehranu valja uključiti namirnice bogate željezom poput iznutrica, crvenog mesa, piletine i puretine, kao i morskih plodova, graha, špinata, sušenog voća poput marelica i graška. Organizam učinkovitije apsorbira željezo iz mesa u usporedbi s ostalim izvorima, no apsorpcija željeza iz namirnica biljnog porijekla može se povećati ako se te namirnice kombiniraju s hranom bogatom vitaminom C poput limunade, soka od naranče ili svježe paprike.

Rješenje za anemiju

Liječenju anemije pristupa se individualno, a uključuje otkrivanje njenog uzroka te primjene željeza. Preparati sa željezom unose se dok se ne popune zalihe željeza u organizmu što može potrajati i nekoliko mjeseci. Preparati sa željezom mogu imati određene nuspojave poput boli u želucu, zatvora i crne stolice. Neugodne nuspojave glavni su razlog prekidanja provođenja propisane terapije. Prekidanje terapije nije mudro, nego se radije preporučuje odabrati pripravak sa željezom koji je nježniji prema probavnom sustavu.

Izvor prirodnog željeza

Potpuno nježan i 100% prirodan pripravak sa željezom je Strath® Iron, dodatak prehrani s kvascima koji su hranjeni mješavinom 50 različitih biljnih vrsta i sadrže više od 60 esencijalnih nutrijenata uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i gradivne molekule. Strath® Iron sadrži prirodno željezo koje organizam lako apsorbira jer dolazi u fermentiranom obliku, a dobiva se koji  japanskom metodom fermentacije u kojem koji plijesan (Aspergillus oryzae) proizvodi visoko bioraspoloživo željezo s produljenim otpuštanjem koje je nježno za želudac. Strath® Iron obogaćen je i prirodnim vitaminom C porijeklom iz acerole što dodatno povećava apsorpciju željeza u probavnom sustavu.

Strath je prirodna inteligentna mješavina koja povećava apsorpciju nutrijenata 

No Strath je puno više od jednostavnog izvora pojedinačnih nutrijenata. Za djelotvornost Straha odgovorna je cjelina odnosno skup svih fitokemijskih tvari koje međusobno surađuju, a ova se sinergija može čak i izmjeriti. Rezultati in vitro istraživanja iz 2017. godine o apsorpciji mikronutrijenata u crijevnom epitelu jasno pokazuju da Strath biljni kvasac poboljšava aktivnu apsorpciju magnezija, cinka, željeza i vitamina B1. Apsorpcija željeza i magnezija je čak 6 puta veća kada je u prehranu uključen Strath dok apsorpcija cinka raste gotovo 7 puta, a vitamina B1 čak 10 puta. Dakle, Strath inteligentna mješavina povećava apsorpciju korisnih tvari iz hrane i time osigurava više vitalnosti i zdravlja i to sve radi na potpuno prirodan način.

Literatura:

Prüfung von Kräuterhefe auf die Bioverfugbarkeitvon Mineralstoffen und Vitaminen, in-vitro-Studie. Dr. K. Engelhart-Jentzsch, 01/2017

Ključne besede: