Avtor: Mirja Zupčić, Mag. Nutr.

Kategorija: Blog

Oporavak od bolesti izazovno je razdoblje za naš organizam koji mora uložiti dodatan napor kako bi popravio i iznova izgradio zdravo tkivo. Tijekom i nakon bolesti često se javlja manjak apetita koji je glavni razlog nedostatnog unosa nutrijenata. Za brz oporavak od bolesti važno je unositi namirnice bogate ključnim nutrijentima koji ubrzavaju proces liječenja odnosno jačaju imunitet i smanjuju upalu u organizmu.


Losos, jaja i meso peradi
Kvalitetan izvor proteina izvor je specifičnih aminokiselina poput arginina i glutamina koje imaju važnu ulogu u zarastanju rana i u pravilnom radu imunosnog sustava. Namirnice poput svježeg mesa peradi, lososa i jaja izvrstan su izvor proteina, ali i mnogih drugih važnih nutrijenata poput cinka, željeza, selena i vitamina A i B12 – vitamina i minerala neophodnih za pravilan rad imuniteta.


Bobičasto voće
Bobičasto voće nudi pregršt antioksidansa koji djeluju protuupalno, antivirusno i podupiru normalan rad imuniteta. Osim toga, borovnice, kupine, maline i druge bobice izvrstan su izvor vitamina C koji je neophodan za zacjeljivanje rana. S obzirom da su bobice pogodne za smrzavanje i zimi možemo u njima uživati i koristiti njihove blagodati. 


Fermentirani mliječni proizvodi
Izvor dobrih bakterija poput fermentiranih mliječnih proizvoda i kiselog kupusa svakako valja uvrstiti na jelovnik tijekom rekonvalescencije. Ravnoteža mikrobiote u našim crijevima ključna je za pravilan rad imunosnog sustava. 

Kelj i prokulice
Zeleno lisnato povrće poput kelja, prokulica, kupusa, brokule i cvjetače pripada istoj porodici biljaka koja u svom sastavu sadrži specifične spojeve sa sumporom – glukozinolate. Ovi spojevi mogu ublažiti upalu, aktivirati imunosnu obranu i potaknuti zaražene stanice na samouništenje. Kuhanjem se glukozinolati inaktiviraju, no ako se kuhano povrće kombinira sa svježim povrćem iz iste porodice tada se glukozinolati u potpunosti mogu iskoristiti. Stoga se savjetuje uz kuhanu brokulu u istom obroku poslužiti i primjerice kupus salatu.


Kvasci s posebnim moćima
Znanost o prehrani uči nas kako ključ pravilne prehrane za optimalno zdravlje leži u suradnji odnosno zajedničkom djelovanju nutrijenata u organizmu. Primjerice, za bolju iskoristivost željeza iz hrane potreban je vitamin C, dok je za apsorpciju beta-karotena iz mrkve nužno u istom obroku unijeti i namirnicu bogatu mastima poput maslinova ulja. Na tom tragu valja razmišljati i o dodacima prehrani koji pružaju potporu za brži oporavak od bolesti, a cjelovito rješenje nude upravo – kvasci.

Kvasci s posebnim moćima su Strath kvasci koji su hranjeni s više od 50 različitih vrsta ljekovitog bilja i koji nam osiguravaju više od 60 metaboličkih aktivnih tvari koji djeluju u sinergiji i pružaju potporu imunosnom sustavu i cjelokupnom organizmu tijekom oporavka od bolesti.

Osim vitamina i minerala, Strath kvasci sadrže aminokiseline poput arginina i glutamina te gradivne komponente poput lecitina, kolina, nukleinskih kiselina, glutationa, l-karnitina i koenzima koje tijelo treba kako bi izgradilo nove zdrave stanice stoga je Strath idealan dodatak prehrani za oporavak od bolesti.

Djelotvornost Strath kvasaca dokazana je u više od 30 znanstvenih istraživanja, a kvasci su potpuno prirodni bez dodatka aditiva, glutena i laktoze te su pogodni za vegane. 


Literatura:

  • McManus H, Moysich KB, Tang L, Joseph J, McCann SE. Usual Cruciferous Vegetable Consumption and Ovarian Cancer: A Case-Control Study. Nutr Cancer. 2018;70(4):678-683. doi:10.1080/01635581.2018.1464346
  • Maayan Levy, Eran Blacher, Eran Elinav, Microbiome, metabolites and host immunity, Current Opinion in Microbiology, Volume 35, 2017, Pages 8-15, ISSN 1369-5274, https://doi.org/10.1016/j.mib.2016.10.003.
  • Arribas-López, E.; Zand, N.; Ojo, O.; Snowden, M.J.; Kochhar, T. The Effect of Amino Acids on Wound Healing: A Systematic Review and Meta-Analysis on Arginine and Glutamine. Nutrients 2021, 13, 2498. https://doi.org/10.3390/nu13082498
     

Ključne besede: