Osjećate li umor na godišnjem odmoru? Niste jedini
Blog

Osjećate li umor na godišnjem odmoru? Niste jedini

Pioniri u proučavanju fenomena razvijanja simptoma umora i bolesti tijekom vikenda ili godišnjih odmora su nizozemski psiholozi koji su 2002. godine skovali termin „bolest odmora“. Više o ovoj temi čitajte na blogu.

Najvažnije činjenice o vitaminu D i COVID-19 koje svi trebaju znati
Blog

Najvažnije činjenice o vitaminu D i COVID-19 koje svi trebaju znati

Nedostatak vitamina D globalno je rasprostranjeni zdravstveni problem. Ublažavanje nedostatka vitamina D od javnog je zdravstvenog značaja, pogotovo u doba pandemije jer se status vitamina D u krvi smatra jednim od parametara na temelju kojeg se može procijeniti tijek i ishod bolesti COVID-19 nakon zaraze virusom.

Zašto vam ispada kosa?
Blog

Zašto vam ispada kosa?

Opadanje kose (alopecija) sve je češći problem. Iako većinom pogađa muškarce u starijoj životnoj dobi, zadnjih se godina čini kako više nema pravila koga će i u kojim godinama ovaj problem zadesiti. Pročitajte koji su najčešći razlozi opadanja kose te kako smanjiti taj problem i ojačati kosu.

Vloga cinka v telesu
Blog

Vloga cinka v telesu

Cink je pomemben element v sledovih, kar pomeni, da ga naše telo ne more proizvajati samo, ampak ga moramo vnesti s hrano ali s prehranskimi dopolnili. Prisoten je v vseh celicah in sodeluje pri številnih fizioloških funkcijah telesa, kot so pravilna rast in razvoj, celjenje ran, pravilen razvoj kosti, krepitev imunskega sistema in podpiranje zdravja reproduktivnega sistema. Zanimivo je, da je cink pomemben tudi za občutke okusa in vonja. Ker je cink sestavni del beljakovin, ki sodelujejo pri prepoznavanju okusa in vonja, je oslabitev teh čutov lahko simptom pomanjkanja tega minerala.