Avtor: Mirja Zupčić, Mag. Nutr.

Kategorija: Blog

Osjećate li se umorno i bez energije te godišnji odmor često provodite bolesni, niste jedini. Netom prije godišnjeg odmora obično smo iscrpljeni zbog posla, a kad se tom umoru pridruži i stres oko priprema i pakiranja za ljetovanje, može se dogoditi da se taj umor manifestira i tijekom godišnjeg odmora. 


Bolest odmora
Pioniri u proučavanju fenomena razvijanja simptoma umora i bolesti tijekom vikenda ili godišnjih odmora su nizozemski psiholozi koji su 2002. godine skovali termin „bolest odmora“. Nizozemci su proveli veliko  istraživanje na tu temu u koje su uključili gotovo 1900 ispitanika koji su ispunili poseban upitnik. Rezultati su pokazali kako 6% ispitanika pati od bolesti odmora, a detaljna analiza pokazala je kako najčešće obolijevaju osobe prekomjerno zaokupljene poslom koje imaju zahtjevna i stresna radna mjesta te oni koji imaju problema s prijelazom između radnog i neradnog okruženja. Najčešće prijavljeni simptomi bili su glavobolja, umor, bolovi u mišićima i mučnina, ali i virusne infekcije poput prehlade i gripe. 


Nesvjesno odgađanje bolesti
Uzrok ove pojave je nepoznat, no znanstvenici nagađaju kako bi jedan od uzroka moglo biti nesvjesno odgađanje bolesti, pogotovo kod osoba koje smatraju kako nema adekvatne osobe koja bi ih u njihovom poslu mogla zamijeniti. Dodatno, nekim ljudima je i sam godišnji odmor stresor jer ga ne provode kako bi htjeli i primjerice zbog obitelji i prijatelja moraju raditi kompromise, a to se također može negativno odraziti na zdravlje odnosno uzrokovati slabljenje imunosnog sustava. Umor na odmoru može biti uzrokovan i prekomjernim aktivnostima te nepravilnom prehranom koju prati unos alkoholnih pića. Ujedno, često na putovanjima ne spavamo u svome krevetu što može uzrokovati loš san zbog nemogućnosti mozga da se opusti u nepoznatom okruženju. 


Strath tablete – idealan suputnik na ljetovanju
Na mnogo čimbenika ne možemo utjecati, no važno je pokušati birati vrstu odmora u kojoj uživamo te si priuštiti nekoliko dana kada ćemo raditi samo ono što mi želimo. Također, tijekom ljetovanja često ne pazimo na kvalitetu vlastite prehrane stoga bi na putovanja mudro bilo ponijeti neki praktičan i koristan dodatak prehrani. Strath dodatak prehrani u obliku tableta idealan je pratitelj na svakom koraku. Radi se o biljnim kvascima koji sadrže više od 60 prirodnih vitalnih tvari i koji vrijedno opskrbljuju tijelo nutrijentima dok se um zabavlja, opušta i uživa u ljetnim radostima. 

 

Literatura: 

  • Vingerhoets A, J, J, M, van Huijgevoort M, van Heck G, L: Leisure Sickness: A Pilot Study on Its Prevalence, Phenomenology, and Background. Psychother Psychosom 2002;71:311-317. 

Ključne besede: