Avtor: Mirja Zupčić, Mag. Nutr.

Kategorija: Blog

Svima nam je dobro poznato da smo podložniji infekcijama kada je naš imunosni sustav slabiji nego što bi trebao biti. Ali imunološki sustav također može biti preaktivan i snažno reagirati na nešto što je potpuno bezopasno - drugim riječima, može doći do alergijske reakcije. Dakle, ako imate jednu ili više alergija, to nije znak da je vaš imunološki sustav slab. Zapravo, mogli biste tvrditi da je sasvim suprotno.

Imunosni sustav je složena mreža stanica, proteina i organa koji rade zajedno kako bi nas zaštitili od infekcije urokovane virusima, bakterijama, parazitima, gljivicama i drugim štetnim mikroorganizmima (patogenima). Obično je to vrlo učinkovit sustav - imunosne stanice prepoznaju patogen, a to pokreće odgovor ostatka imunosnog sustava da pronađe i uništi patogen.


Međutim, u slučaju alergije, sustav pogrešno prepoznaje nešto neinfektivno kao patogen poput primjerice peludi. Kod alergija, organizam pretjerano reagira, vjerujući da je ugrožen, a rezultat je napad imunosnog sustava koji uopće nije bio neophodan.
Osim peludi, neke od uobičajenih tvari koje zbunjuju naš imunitet su grinje, neki lijekovi, plijesni, perut kućnih ljubimaca (sićušne čestice kože koje ispuštaju životinje koje imaju krzno ili perje), otrov insekata i određena hrana.


Kako nastaje alergija u organizmu?
Otprilike trećina ljudi se u nekom trenutku svog života suoči s jednom ili više alergija. Određene vrste alergija javljaju se u obiteljima, što ukazuje da su neki od nas genetski predisponirani da ih razviju. Do alergijske reakcije dolazi kada bijele krvne stanice (B-limfociti) počnu proizvoditi antitijela kada dođu u doticaj s peludi. Radi se vrsti antitijela zvanim imunoglobulini E (IgE). IgE protutijela se oslobađaju u krvotok, gdje se vežu na određene imunološke stanice, uključujući one koje žive u tkivima u tijelu zvanim mastociti. Mastociti se sastoje od granula koje se razgrađuju ili aktiviraju kada se antitijelo veže na mastocit, što rezultira oslobađanjem niza spojeva ili molekula. Najpoznatiji spoj koju mastociti oslobađaju je histamin.

 

Simptomi alergije poput svrbeži i kihanja počinju se javljati kada ti spojevi izađu iz mastocita. Ostale molekule koje mastociti oslobađaju uključuju leukotriene, koji imaju sličan učinak na tijelo kao histamin, te citokine od kojih neki govore imunosnom sustavu da proizvodi više IgE. Tkiva koja su zahvaćena kemikalijama mastocita također mogu postati bolna i natečena, uzrokujući upalu i još dugotrajnije simptome alergije. 


Prirodna potpora za alergije
Ako imate preaktivan imunološki sustav koji uzrokuje alergiju, postoje tretmani koji vam mogu pomoći u kontroli simptoma uključujući antihistaminike i lijekove koji pomažu u upravljanju upalom. No također postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste si pomogli živjeti sa svojim simptomima alergije:

  • Uravnotežite prehranu
  • Dobro se naspavajte
  • Držite stres pod kontrolom
  • Izbjegavajte alergene

Dodatak prehrani na bazi biljnih kvasaca kao dodatna pomoć kod peludnih alergija
Održavanje zdravog načina života svakako može umanjiti učinke simptoma alergije, kao i niz drugih stanja. Strath je 100% prirodni biljni eliksir koji sadrži cijeli spektar vitalnih tvari nužnih za vitalnost i oporavak od bolesti te zbog svog povoljnog djelovanja na organizam može biti dobra prirodna potpora kod alergija. 

Ključne besede: