Avtor: Mirja Zupčić, Mag. Nutr.

Kategorija: Blog

Ako ste na veganskoj dijeti i pitate se trebate li uzimati dodatke prehrani, točan odgovor je: svakako. Nekoliko je razloga zbog kojih čak i dobro uravnoteženu vegansku prehranu treba nutritivno „podebljati“, a Strath ima čak šest uvjerljivih razloga koji ga čine savršenim odabirom. 


1. Vitamin B12
Vitamin B12 igra nekoliko ključnih uloga u organizmu. Primjerice, vitamin B12 sudjeluje u metabolizmu proteina te je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih stanica kao i za zdravlje živčanog sustava. Nedovoljan unos vitamina B12 može uzrokovati anemiju, oštećenja živčanog sustava, neplodnost i bolesti srca. Vegetarijanci i vegani imaju visok rizik od nedostatka vitamina B12 zbog toga što se ovaj vitamin može pronaći isključivo u namirnicama životinjskog porijekla. U riziku od nedostatka vitamina B12 su i osobe starije životne dobi jer s godinama opada sposobnost apsorpcije ovog vitamina. Zbog svojih brojnih uloga ključno je osigurati dovoljne količine ovog vitamina prehranom, a vegani to mogu učiniti isključivo unošenjem dodataka prehrani koji sadrže vitamin B12. Jedan od takvih dodataka je i Strath dodatak prehrani s biljnim kvascima.


2. Vitamin D
Vitamin D je vitamin topiv u mastima koji povećava apsorpciju kalcija, ali utječe i na mnoge tjelesne funkcije poput imuniteta, raspoloženja, pamćenja i rada mišića. Samo je mali broj namirnica koje sadrže vitamin D, a radi se najviše o namirnicama životinjskog porijekla, te s obzirom da se ne izlažemo suncu u dovoljnoj količini da bismo imali dovoljno vitamina D cijele godine, potrebno ga je unositi putem dodataka prehrani. Za više vitamina D tijekom cijele godine tu je Strath s dodatkom vitamina D koji je potpuno prirodan odnosno proizveden od strane samih kvasaca te je vegan friendly.

3. Željezo
S obzirom da je željezo potrebno za prenošenje kisika do stanica te za dobivanje energije, simptomi manjka željeza su umor te oslabljena funkcija imunosnog sustava. Iako i hrana biljnog porijekla sadrži željezo, ono je u takvom obliku koje se teže koristi u organizmu stoga se veganima preporučuje uhvatiti svaku priliku kojom bi povećali ukupan unos željeza. To podrazumijeva povećati unos biljnih namirnica bogatih željezom te unos nutritivno obogaćene hrane i dodataka prehrani koji sadrže željezo. Strath u svom sastavu sadrži željezo, no ono što je važno naglasiti je kako Strath pomaže povećati apsorpciju nutrijenata, uključujući i željeza, iz hrane što je dokazano znanstvenim istraživanjima. 


4. Kalcij
Znanstvenici smatraju kako svejedi imaju veće potrebe za kalcijem u prehrani u odnosu na biljojede jer se dio unesenog kalcija mora koristiti za neutralizaciju kiseline koja se stvara probavom mesa. Stoga prehrana koja se temelji na unosu namirnica isključivo biljnog porijekla ima određene prednosti, no i u ovoj skupini za zdravlje kostiju valja zadovoljiti osnovne potrebe za kalcijem te dodatni izvor poput dodatka prehrani nije naodmet. 


5. Cink
Prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla često se „zamjera“ nedostatak cinka. Naime, sastojci u povrću i cjelovitim žitaricama, tzv. fitati ometaju apsorpciju cinka, kojega je ionako malo u namirnicama biljnog porijekla. Istraživanja pokazuju kako vegani imaju nisku razinu cinka u organizmu, a cink je između ostalog ključan za dobru funkciju imuniteta stoga je mudro uključiti u prehranu i dodatak koji sadrži cink, pogotovo u zimskim mjesecima. 


6. Aminokiseline
Kod vegana uvijek se traži aminokiselina više, a Strath ih sadrži čak 20 te još dodatno i 11 gradivnih elemenata uključujući i l-karnitin koji je u najvećoj mjeri dostupan samo u namirnicama životinjskog porijekla. L-karnitin je prisutan u gotovo svakoj stanici u tijelu, a igra ključnu ulogu u proizvodnji energije jer je odgovoran za prijenos masnih kiselina u mitohondrije gdje se masne kiseline tada troše za energiju umjesto da se pohranjuju u masno tkivo.


Ako ste umorni, nedostaje vam energije, život vam je užurban i stresan oslonite se na Strath dodatke prehrani bilo u obliku sirupa ili tableta. Ako ste jedan od onih sretnika koji nema nikakve tegobe, a hranite se veganski ili vegetarijanski, imajte na umu da je svaku plant based prehranu dobro nadopuniti nekim kvalitetnim dodatkom prehrani, a Strath je izvrstan odabir jer sadrži brojne vitalne tvari sve na jednom mjestu. Potpuno prirodan, klinički ispitan te prikladan za sve dobne skupine samo su neki od atributa ovog moćnog biljnog dodatka prehrani. 


Literatura:
•    Prüfung von Kräuterhefe auf die Bioverfugbarkeitvon Mineralstoffen und Vitaminen, in-vitro-Studie. Dr. K. Engelhart-Jentzsch, 01/2017
 

Ključne besede: