Avtor: Mirja Zupčić, Mag. Nutr.

Kategorija: Blog

Naš imunitet je sofisticirani sustav sastavljen od stanica, tkiva i organa koji nas štiti od različitih patogena i čuva nas da ne obolimo od infekcija. Osim borbe protiv virusa, bakterija, gljivica i parazita, imunosni sustav preuzima i druge uloge kao što su popravak tkiva, zacjeljivanje rana, uklanjanje mrtvih stanica i stanica karcinoma i formiranje zdrave crijevne mikrobiote. Imunosni sustav relativno je nezreo pri rođenju i mora se razvijati tijekom života izlažući se višestrukim stranim izazovima kroz djetinjstvo. Mlade i osobe zrele odrasle dobi imaju najučinkovitiji imunosni sutav, dok je u starosti snaga imuniteta u padu. 


Zašto su u dječjem kolektivu respiratorne infekcije tako česte?
Djeca u kolektivima najčešće obolijevaju od respiratornih infekcija gornjeg dišnog sustava što uključuje curenje nosa, prehladu, upalu grla i uha. Ova stanja čine 88% ukupnih respiratornih infekcija. Respiratorne infekcije česte su tijekom djetinjstva i glavni su razlog za propisivanje antibiotika. Iako su glavni uzročnici respiratornih infekcija virusi, antibiotici se često propisuju kod upale uha ili infekcija donjih dišnih puteva odnosno bakterijskih infekcija koje se nadovežu uz one virusne. Djeca u kolektivima, posebno u vrtićima, posebno su osjetljiva na infekcije i često obolijevaju. Veća društvena interakcija između djece znači i veću izloženost patogenima od kojih se nezreli imunosni sustav ne može obraniti. U usporedbi s djecom koja se čuvaju kod kuće, djeca u vrtićima imaju dva do tri puta više infekcija. Posljedice čestih obolijevanja djece je veća odsutnost roditelja s posla radi brige o bolesnom djetetu, više ambulantnih posjeta liječniku i hitnoj pomoći te više propisivanja antibiotika. Nerijetko se vrtićke bolesti prošire i na širi krug obitelji pa obolijevaju i bake i djedovi čiji imunosni sustav slabi s godinama.


Odakle toliko patogena u vrtićima?
Istraživanja su pokazala da su bakterije, a možda i virusi, koji uzrokuju respiratorne infekcije dio normalne mikrobiote male djece, a nalaze se često kod djece koja nemaju simptome bolesti. Zašto neka djeca uopće ne obole ili neka razviju tešku bolest nije točno poznato, ali se čini multifaktorski. Pretpostavlja se da zdravlje ovisi o međuigri između promjena u mikrobiomu, genetskog sklopa i okolišnih čimbenika poput kvalitete zraka ili prehrane.


Koliko je redovito pranje ruku važno?
Pravilno pranje ruku važno je za sprječavanje širenja prehlade i virusa gripe te drugih vrsta infekcija. U slučajevima kada djeca nemaju pristup vodi i sapunu savjetuje se da koriste sredstva za dezinfekciju ruku. Naime, u istraživanju provedenom 2020. godine znanstvenici su uzimali uzorke odnosno briseve iz vrtića s različitih površina poput poda, bojica, igračaka, ali i neopranih dječjih ruku. Pokazalo se kako bakterijske vrste koje mogu predstavljati opasnost za ljudsko zdravlje i koje su potencijalno otporne na antibiotike  pretežno se nalaze na dječjim rukama, a ne na predmetima ili površinama.


Ključ zdravog imuniteta je igra u blatu, ali ne onom gradskom
Da je priroda ključ zdravog imuniteta pokazalo je finsko istraživanje u kojem su znanstvenici ispitivali može li igra u blatu ojačati imunitet. Naime, finski su znanstvenici dostavili nekoliko kamiona zemlje iz lokalne šume u dvorište čak četiri vrtića. Znanstvenici su pratili raznovrsnost mikrobiote kod djece koja su se igrala u dvorištima vrtića i ustanovili kako igranje u blatu pogoduje razvoju korisne mikrobiote i jačanju imuniteta porastom T stanica i drugih stanica imuniteta. Čini se kako urbana okruženja jednostavno nemaju dobru biološku raznolikost koja je, osobito u ranom djetinjstvu, dio onoga što nas održava zdravima. U šumi nema mjesta za razvoj ljudskih bakterija, već je to prostor u kojem se stvara drugačije okruženje s brojnim korisnim mikroorganizmima koji mogu povoljno utjecati na mikrobiotu čovjeka i posljedično na imunosni sustav. 


Prirodni dodaci prehrani
Raznolika i uravnotežena prehrana također snažno oblikuje crijevnu mikrobiotu što čini osnovu zdravog imuniteta. S obzirom da su djeca po prirodi izbirljiva, prehrana djece često nije u skladu s principima pravilne prehrane. Nedovoljan unos vitamina, minerala i drugih korisnih tvari u prehrani djece često je praćen prekomjernim unosom šećera , masti i proizvoda industrijskog porijekla. Djeca mogu imati veliku korist od unosa dodataka prehrani, pogotovo kad je riječ o kvalitetnim i prirodnim dodacima poput Strath Kids® dodatka koji sadrži plazmolizirani biljni kvasac. Osim obilja brojnih nutrijenata koje Strath osigurava, prednost Strath kvasca je i povoljan utjecaj na razvoj dobrih bakterija u crijevima. Također, važna stavka Strath Kids® dodatka prehrani za djecu je i udio vitamina D koji osigurava normalan rad imunosnog sustava kod djece, a koji je potpuno prirodnog porijekla. Unos Strath dodatka prehrani ispitan je u kliničkim istraživanjima na dječjoj populaciji gdje se pokazalo kako redoviti unos plazmoliziranog biljnog kvasca može smanjiti pojavu gripe i prehlade za više od 40%. 


S vremenom, imunosni sustav lakše će prepoznati određene viruse i postat će bolji u sprječavanju infekcije, a do tada roditeljima preostaje protiv čestih infekcija boriti se uravnoteženom prehranom, aktivnim životom u prirodi i pametnim i kvalitetnim dodacima prehrani.


Literatura:

  • Simon AK, Hollander GA, McMichael A. Evolution of the immune system in humans from infancy to old age. Proc Biol Sci. 2015 Dec 22;282(1821):20143085. doi: 10.1098/rspb.2014.3085. PMID: 26702035; PMCID: PMC4707740.
  • Feleszko W, Marengo R, Vieira AS, Ratajczak K, Mayorga Butrón JL. Immunity-targeted approaches to the management of chronic and recurrent upper respiratory tract disorders in children. Clin Otolaryngol. 2019 Jul;44(4):502-510. doi: 10.1111/coa.13335. Epub 2019 Apr 14. PMID: 30920131; PMCID: PMC6850198.
  • Unger SA, Bogaert D. The respiratory microbiome and respiratory infections. J Infect. 2017 Jun;74 Suppl 1:S84-S88. doi: 10.1016/S0163-4453(17)30196-2. PMID: 28646967.
  • Roslund MI, Puhakka R, Grönroos M, Nurminen N, Oikarinen S, Gazali AM, Cinek O, Kramná L, Siter N, Vari HK, Soininen L, Parajuli A, Rajaniemi J, Kinnunen T, Laitinen OH, Hyöty H, Sinkkonen A; ADELE research group. Biodiversity intervention enhances immune regulation and health-associated commensal microbiota among daycare children. Sci Adv. 2020 Oct 14;6(42):eaba2578. doi: 10.1126/sciadv.aba2578. PMID: 33055153; PMCID: PMC7556828.
  • Lam T, Chew D, Zhao H, Zhu P, Zhang L, Dai Y, Liu J, Xu J. Species-Resolved Metagenomics of Kindergarten Microbiomes Reveal Microbial Admixture Within Sites and Potential Microbial Hazards. Front Microbiol. 2022 Mar 28;13:871017. doi: 10.3389/fmicb.2022.871017. PMID: 35418963; PMCID: PMC8996153.
  • Joller, P., Cabaset, S., Maurer, S. Influence of a food supplement on the gut microbiome in healthy overweight women. Functional Foods in Health and Disease 2020; 10(10):428-438.
  • Joller P. W. (2005) The influence of a food supplement on the behaviour and health of schoolchildren in a school for children with special needs. Schweiz. Zschr. für Heilpädagogik, 11 (9): 38-43.
     

Ključne besede: