Avtor: Anonimno

Kategorija: Blog

Blagdani u nama uvijek bude pozitivne emocije i asociraju nas ugodna i ukusna druženja za blagdanskim stolom. S druge strane, zbog intenzivnog i ponekad pretjeranog uživanja u raznim delicijama, blagdani se često ne uklapaju u definiciju zdravih životnih navika. No, uz nekoliko trikova, zdrave životne navike vrlo je jednostavno održati i za vrijeme blagdana. Dopustite da vam otkrijemo našu strat(h)egiju za zdravije uživanje u blagdanima.

Ključ je u umjerenosti

Neka riječ umjerenost bude vaša zvijezda vodilja u razdoblju blagdana. Znamo da je teško odoljeti svim delicijama od kojih nam rastu zazubice, stoga je ključno da tijekom blagdanskih okupljanja oko stola usporimo i dozvolimo si temeljito prožvakati hranu. Brojna su istraživanja dokazala kako polaganim i svjesnim jedenjem dajemo našem želucu dovoljno vremena da pošalje signale mozgu da je pun. Na taj način možemo održati bolju kontrolu nad veličinom porcija hrane i spriječiti prejedanje.

Kada kažemo umjereno, osim veličine porcije mislimo i na količinu alkohola. Ako planirate popiti čašicu ili dvije omiljenog alkoholnog pića, potrudite se neka to bude uz obrok.

Zdravije opcije

Priznajemo, teško je ostati imun na sve delicije koje nas mame s blagdanskog stola. No pokušajte ostati hladne glave i mudro birati jela na svojem tanjuru. Međutim, odabrati zdravije ne treba nužno značiti i odricanje od omiljenih jela, već samo obratiti pozornost na način pripreme i sastojke koje koristimo. Primjerice, prženje mesa u dubokom ulju možemo zamijeniti pečenjem u pećnici. Na taj način postići ćemo isti omiljeni efekt hrskavosti, a zbog korištenja minimalne količine masnoća, i kvalitetniji nutritivni sastav jela. Taj slasni komad blagdanske pečenke odlično će se sljubiti s hrskavom zelenom salatom ili povrćem kuhanim na pari i začinjenim maslinovim uljem i začinskim biljem. Isto tako, umjesto preljeva na bazi majoneze, za pripremu neizostavne francuske salate možemo iskoristiti ništa manje ukusniji preljev od jogurta, limunovog soka i maslinovog ulja.

Ne zaboravite se kretati

Umjesto izležavanja na kauču, toplo se obucite i prošetajte gradom uživajući u blagdanskom ugođaju. Šetnja nakon blagdanskog ručka dodatno će potaknuti probavu, te pozitivno utjecati na vaše tjelesno i mentalno zdravlje.

Smanjite stres

Svakodnevno smo sa svih strana bombardirani „idealnim” slikama blagdanskih dekoracija i delicija, savršenih obiteljskih okupljanja i skupocjenih darova ispod bora. Kao posljedica, dolazi do postavljanja nerealnih očekivanja i iskrivljene slike blagdana te pojave stresa koji povećava razinu kortizola u našem tijelu. To dodatno utječe na povećanje osjećaja gladi, potiče pohranu masti i dovodi do nagomilavanja suvišnih kilograma.

Pronađite svoj idealan način kako izbjeći, odnosno smanjiti blagdanski stres i ne osjećajte se manje vrijednima ako vaš dom za blagdane ne izgleda kao iz blagdanskih kataloga. Ne zaboravite na pravu bit blagdana, posebice u ovim turbulentnim vremenima kada nam je na prvome mjestu treba biti naše zdravlje i zdravlje naših najmilijih.

Darujte zdravlje

Umjesto skupocjenih i ponekad beskorisnih darova, ove godine iznenadite svoje najdraže i poklonite im zdravlje ispod bora. Strath biljni kvasac idealan je blagdanski poklon koji će razveseliti sve ukućane, od onih najmlađih do najstarijih. Strath dodaci prehrani sadrže bogatu mješavinu s više od 60 vitamina, minerala, aminokiselina i drugih gradivnih elemenata. No, Strath je mnogo više od jednostavnog izvora pojedinačnih nutrijenata – za njegovu djelotvornost odgovoran je upravo skup svih tvari koje sadrži, a koje međusobno surađuju s ciljem osiguravanja zdravlja i vitalnosti, i to na posve prirodan način.