Avtor: Iva Delić

Kategorija: Blog

Koje su točno uloge ovog vitamina u našem tijelu, što se događa kada dođe do deficita i koji su njegovi izvori, pročitajte u današnjem blogu:


Stvaranje i djelovanje


Kada govorimo o vitaminu D, zapravo se referiramo na grupu vitamina koju čini više podvrsta, poput D2 i D3. Sunčeve ultraljubičaste zrake u našoj koži potiču proces sinteze ovog vitamina, što je ujedno i razlog zašto je naš organizam ljeti njime dovoljno opskrbljen. 

Učinci na naš organizam su raznoliki i vrlo blagotvorni te smo izdvojili sljedeće:                              

  • Regulira apsorbciju kalcija, koji je važan za zdravlje i jačanje kostiju. Kalcij se bez njega radom bubrega izbacuje, te se kao posljedica može pojaviti neka od bolesti omešanih kostiju. Kod djece u razvoju je vitamin d bitan kako bi se kosti pravilno razvile, a kod odraslih je važan kako bi se održala njihova čvrstoća. 
  • Jača imunitet tako što potiče zaštitnu funkciju stanica imunosnog sustava. One se bore protiv štetnih vanjskih mikroorganizama koji izazivaju bolesti (virusi i bakterije). Također ublažava upalne i alergijske reakcije. 
  • Prevencija mnogih bolesti, poput multiple skleroze, Alzheimerove bolesti, nekih vrsta karcinoma (dojke, crijeva...) te dijabetesa.

Također, vitamin D je poznat po tome što podiže raspoloženje te samim time potiče produktivnost i umanjuje osjećaj tuge, depresije i umora. Kako bismo mogli iskoristiti sve njegove benefite i izbjegli deficit, važno je kroz cijelu godinu redovito pripaziti da tijelo opskrbljujemo njegovom dovoljnom količinom. Sunčanje je izravan i najbolji način opskrbe, ali nažalost zimi i u jesen primamo manje sunčeve svjetlosti te upravo tada najčešće može doći do deficita.

Simptomi i posljedice deficita


Deficit se događa kada ne pružimo organizmu potrebnu količinu vitamina kako bi on optimalno funkcionirao. Ono što se tada događa su neke vrlo neugodne kratkoročne te potencijalno opasne dugoročne posljedice. Važno je znati prepoznati simptome i reagirati adekvatno i na vrijeme. 

Najčešći simptomi deficita su umor, bol u kostima i mišićima, pojačano ispadanje kose i ćudljivost. Oni mogu biti simptomi i drugih stanja, ali trebali bi razmisliti o mogućnosti deficita ovog važnog vitamina ukoliko primijetite simptome.

Dugoročne posljedice deficita mogu varirati, od blažih do ozbiljnijih. Neka stanja povezana s deficitom vitamina D su: pojava autoimunih bolesti (multipla skleroza, artritis, Chronova bolest), oslabljena funkcija imunosnog sustava i podložnost bolestima (najčešće respiratornog sustava), kronična bol kostiju te razna oboljenja kognitivnog sustava (Depresija, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest...).

Rizik od deficita imaju osobe koje se ne izlažu dovoljno suncu, vegani i osobe intolerantne na laktozu, trudnice i dojilje te osobe s tamnijom kožom (potrebno je dulje izlaganje suncu kako bi se proizvela dostatna količina vitamina). 

 

Izvori vitamina D


Osim već spomenutog sunca i njegove uloge u sintezi ovog vitamina, njega također možemo pronaći u nekim prehrambenim namirnicama i, ukoliko se nalazite u rizičnoj skupini, dodaci prehrani.

Od namirnica, najveći postotak vitamina D sadrže: meso (jetra najviše), riba (losos, tuna), jaja (žumanjak), mlijeko i shitake gljive. Ipak, u najvećoj koncentraciji se on nalazi u ulju riblje jetre (bakalara), kojeg se može piti umjesto dodataka prehrani. Također postoji velik broj namirnica, poput jogurta ili mlijeka, mogu se pronaći u varijanti da su obogaćene vitaminom D. 

Osim unosa hranom ili sunčanjem, vrlo dobar izbor su i dodaci prehrani. Zimi najčešće može doći do deficita zbog manjeg izlaganja suncu. U tim razdobljima preporuča se unos dovoljne količine kroz dodatke kako bi se sprječilo stanje umora i depresije i također pojačao imunitet. Strath sirup s vitaminom D je pouzdan izvor ovog vitamina kojem možete vjerovati. On je prirodan i lagan za primjenu, lako probavljiv te osim vitamina D sadrži preko 60 ključnih aminokiselina i nutrijenata koji svi zajedno rade na jačanju organizma.

Izvori: 

  • https://www.healthifyme.com/blog/vitamin-d-deficiency-foods/
  • https://blog.svkatarina.hr/hr/novost/zasto-je-vitamin-d-vazan/95
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618#deficiency
  • https://ljekarna-pablo.hr/pablog/moje-zdravlje/vitamin-d-i-imunitet-sto-treba-znati-o-suplementaciji-u-doba-pandemije-5913/
  • https://vitamini.hr/blog/vitaminoteka/supermoci-vitamina-d-5777/
  • https://www.medicinenet.com/vitamin_d_deficiency/article.htm
     

Ključne besede: