Avtor: Mirja Zupčić, Mag. Nutr.

Kategorija: Blog

Tjelesna masa onkoloških bolesnika tijekom terapije jedan je od važnih indikatora zdravstvenog stanja oboljelih. Pa tako pothranjenost može negativno utjecati na ishod i podnošenje liječenja te potaknuti razvoj komplikacija i pogoršati kvalitetu života. Na tjelesnu masu onkoloških bolesnika značajno utječe sam karcinom, ali i primijenjeno liječenje. 


S obzirom da se kvasci tradicionalno smatraju izvorom vitamina B skupine, a koji su važna karika u metabolizmu odnosno u procesu dobivanja energije iz hrane, znanstvenici su odlučili ispitati kakav je utjecaj Strath biljnog kvasca kao dodatka prehrani tijekom radioterapije na tjelesnu masu oboljelih odnosno na njihov nutritivni status. U istraživanju je sudjelovalo 177 ispitanika od kojih je polovina (86 ispitanika) uzimala Strath u obliku dodatka prehrani, dok je druga polovina (91 ispitanik) bila kontrolna skupina. Intervencijska skupina, odnosno pokusna, unosila je Strath dodatak prehrani tri puta dnevno po jednu žličicu prije obroka, dok je placebo skupina unosila sirup slične konzistencije i okusa svo vrijeme trajanja radioterapije te još 30 dana nakon završetka terapije. Istraživanje je provedeno u bolnici u švicarskom gradu Bernu, a radi se o dvostruko slijepom istraživanju što znači da niti ispitanici, a ni istraživači nisu znali koji je ispitanik u kojoj skupini.

 

Rezultati: aktivnost, apetit i opće stanje su se poboljšali uz kvasce
Usporedba rezultata pokazala je kako su se ispitanici u pokusnoj skupini subjektivno osjećali značajno bolje u usporedbi s ispitanicima koji su uzimali placebo. U placebo skupini razina tjelesne aktivnosti je kontinuirano padala tijekom terapije, a nastavila je padati i mjesec dana nakon završetka terapije. Osim tjelesne aktivnosti, u placebo skupini pogoršavao se i apetit, kao i subjektivni osjećaj zdravstvenog stanja. S druge strane, u pokusnoj skupini, razina tjelesne aktivnosti, apetit i opće stanje značajno su bili bolji na kraju terapije kao i mjesec dana nakon završetka terapije u usporedbi s početkom terapije. 

 

Promjene u tjelesnoj masi
Kod ispitanika u kontrolnoj skupini tijekom radioterapije češće je dolazilo do snižavanja tjelesne mase, a taj je gubitak postao još očitiji u razdoblju rekonvalescencije. U pokusnoj skupini dogodilo se upravo obratno, a dobiveni rezultati govore u prilog činjenici da Strath dodatak prehrani ima blagotvoran učinak na tjelesnu masu onkoloških pacijenata tijekom provođenja radioterapije.

 

Zabilježene razlike u razini hemoglobina 
Dok je u placebo skupini zabilježeno sniženje razine hemoglobina u krvi tijekom terapije i oporavka, u testnoj skupini koja je uzimala Strath razina hemoglobina nije se mijenjala. Ovi su rezultati doveli istraživače do zaključka kako Strath može spriječiti pad razine hemoglobina tijekom radioterapije i tijekom oporavka. Završna evaluacija rezultata pokazala je kako između dvije skupine nije bilo razlika u utjecaju na stanje tumora, stoga možemo zaključiti kako Strath kvasci nemaju utjecaj na rast tumora ili na djelotvornost radioterapije već poboljšavaju bolesnikov apetit, a time i njegov nutritivni status te pomažu poništiti kratkoročne i srednjoročne negativne učinke terapije i bolesti.

 

Unos kvasaca kao dodatka prehrani može biti koristan i kod kemoterapije
Utjecaj dodatka prehrani Strath ispitan je i kod kemoterapije u istraživanju u kojem je sudjelovalo 14 ispitanika. Ispitanici su podijeljeni u parove prema dobi, spolu, dijagnozi, simptomima i vrsti terapije. U svakom paru jedan je partner unosio Strath, a drugi nije. Istraživanje je trajalo oko 16 tjedana i tijekom trajanja ispitanici su pet puta ispunili detaljan upitnik razvijen od strane udruženja EORTC - Europskog udruženja za istraživanje i liječenje karcinoma. Upitnik sadrži pitanja vezana za kvalitetu života, funkcioniranje (psihičko, emocionalno, kognitivno i društveno uključujući i obiteljske odnose) te pitanja o simptomima. Rezultati su pokazali klinički značajne razlike u funkcioniranju na svim poljima kod onih ispitanika koji su unosili Strath. Razlika između emocionalnog i društvenog funkcioniranja u obje skupine bila je prilično visoka, odnosno kvaliteta života je po tom pitanju bila značajno bolja kod ispitanika koji su unosili Strath. Također, i simptomi su bili blaži u skupini koja je unosila Strath pogotovo simptomi umora, gubitka apetita, mučnine i povraćanja.

 

Aduti iz rukava Strath kvasaca
Strath kvasci hranjeni su s više od 50 različitih vrsta ljekovitog bilja i osiguravaju nam više od 60 metaboličkih aktivnih tvari koji djeluju u sinergiji i pružaju potporu imunosnom sustavu i cjelokupnom organizmu tijekom oporavka od bolesti. Osim vitamina i minerala, Strath kvasci sadrže aminokiseline poput arginina i glutamina te gradivne komponente poput lecitina, kolina, nukleinskih kiselina, glutationa, l-karnitina i koenzima koje tijelo treba kako bi izgradilo nove zdrave stanice stoga je Strath idealan dodatak prehrani za oporavak od bolesti. Djelotvornost Strath kvasaca dokazana je u više od 30 znanstvenih istraživanja, a kvasci su potpuno prirodni bez dodatka aditiva, glutena i laktoze te su pogodni za vegane. 


Literatura:
•    Double-blind study with a herbal yeast supplement, Bio-Strath (Strath),in 177 cancer patients undergoing radiotherapy ("Schweiz. Zschr. GanzheitsMedizin" 8(6), 1996, F.H. Schwarzenbach, K.W. Brunner
•    Schweizer Krebsbulletin, (4): 303–307, 2011 / Clinical trial classi cation 2b Urs Huber, Peter W. Joller

Ključne besede: