Author: Anoniman

Kategorija: Blog

Donosimo najvažnije činjenice o magneziju i cinku, mineralima koji su neophodni za jak organizam i dobru kvalitetu života.

Zašto minerali?
Oni su indirektno odgovorni za mnoge procese u našem organizmu zato što se bez njihove podrške ne bi mogli odvijati. Minerale tijelo ne može samostalno proizvoditi (a neke niti skladištiti), stoga je naša odgovornosti da unosimo njihovu dovoljnu količinu kroz prehranu. Svaki mineral ima određenu ulogu u organizmu te često ovise jedni o drugima, a prisutni su u svim organima gdje sudjeluju u njihovoj izgradnji i osiguravaju da obavljaju svoju funkciju. Minerala je mnogo i nisu nam svi potrebni u istim količinama, a u nastavku pročitajte sve što morate znati o magneziju i cinku.

Magnezij
On je jedan od najzastupljenijih minerala u našem tijelu te spada u grupu minerala koje bi se trebalo unositi u najvećim količinama. Ono što se uz njega najčešće veže su oporavak mišića nakon naprezanja i održavanje jačine kostiju. Magnezij zaista regulira kontrakcije mišića (čime sprječava grčenje) i jača kosti, ponajviše zube i zubnu caklinu. Osim ove dvije vrlo važne funkcije, također je odgovoran i za:

  • stvaranje enzima koji se bez utjecaja magnezija ne mogu aktivirati
  • prijenos iona kroz stanice 
  • regulaciju živčanih impulsa (bez magnezija bilo bi ih previše) i opuštenost živaca, samim time umanjuje stres
  • regulaciju otkucaja srca
  • izgradnju kostiju, u čijoj se srži nalazi i najviše pohranjuje

Izvori magnezija su integralne žitarice, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, banane i sjemenke (najviše bučine). Međutim, veliki dio magnezija se izgubi preradom (toplinskom ili samo mljevenje i sl.). Iz tog razloga preporuča se osigurati dovoljnu količinu kroz dodatke prehrani. 

Strath Vitality +Mg je prirodan dodatak prehrani na bazi kvasca i obogaćen magnezijem iz mora koji će osigurati dovoljnu opskrbljenost tijela ovim važnim mineralom.

 

Cink
Ovaj mineral, nažalost, ostaje pomalo zanemaren i zasjenjen u pričama o važnosti vitamina i minerala. Ukoliko želimo ojačati svoj organizam, moramo biti svjesni kako svaki nutrijent ima svoju ulogu te ih unositi redovito i u dovoljnim količinama. Cink spada u grupu minerala koje se mora unositi manje od npr. magnezija, ali deficit i dalje treba izbjegavati. Također, naše ga tijelo ne može skladištiti stoga se mora svakodnevno unositi. Cink je najpoznatiji zbog toga što je važan saveznik jačanju imuniteta, a možemo ga pronaći i u još nekim važnim procesima u tijelu:

  • potiče zarastanje rana i obnovu stanica
  • potiče apsorpciju kalcija u kosti i na taj način je važan sudionik u njihovoj izgradnji
  • u kombinaciji s drugim nutrijentima štiti od štetnog utjecaja slobodnih radikala
  • održava osjetila okusa i mirisa
  • potiče sintezu proteina

Izvori cinka su meso (govedina, piletina, slanina, crveno meso), mliječni proizvodi (jogurt, sir, mlijeko), indijski oraščić i neke žitarice (zobene). Do deficita cinka dolazi rijetko, ali ako se i dogodi on može proći neopaženo dok je u prvoj fazi, te razviti ozbiljnije simptome. Kako biste to izbjegli, prigrlite korištenje dodataka prehrani. 

Strath Immun + Zn prirodan je dodatak prehrani obogaćen cinkom, koji jača imunitet i pomaže vašem organizmu u borbi protiv virusa i bakterija.

 

Izvori:

https://ljekarne-prima-farmacia.hr/savjeti/koja-je-uloga-cinka-u-organizmu-153/

https://www.adiva.hr/nutricionizam/dodaci-prehrani-nutricionizam/minerali-zasto-su-toliko-vazni-za-nase-zdravlje/

https://definicijahrane.hr/definicija/hranjive-tvari/minerali/magnezij-mg/izvori/


 

Ključne riječi: