Author: Iva Delić

Kategorija: Blog

Sunčeve zrake i organizam

Ultraljubičaste zrake su jedna od komponenata u spektru sunčevih zraka. Iako su slabije zastupljene (sačinjavaju samo 10% sunčevih zraka), one su odgovorne za sve posljedice koje sunce na nas ima, dobre i loše. Kada se koža nađe u doticaju sa UV zrakama, u njoj se počnu odvijati razni biološki procesi. Poznato je već kako se možemo „opeći“ dok provodimo vrijeme na suncu, ali ipak postoje brojni razlozi zašto bi upravo tu naviku trebali uvesti u svoj svakodnevni ritual. Uz dobro raspoloženje ovdje je jako bitno naglasiti sintezu vitamina D koja se u našem tijelu počne odvijati kada se izložimo suncu.

Vizualni utjecaj sunca

Je li vam se ikada dogodilo da s krajem ljeta i početkom zime počinjete osjećati neobjašnjivu tugu ili uspavanost? Provedena su mnoga istraživanja koji taj fenomen povezuju upravo s nedostatkom sunca. Iako se UV zrake mogu probiti kroz kišne oblake, veliku ulogu u našem raspoloženju igra sam pogled na tu veselu, žutu sunčevu svjetlost.


Kroz vizualni doživljaj tj. naše oči sunčeva svjetlost potiče organizam na proizvodnju serotonina (hormona sreće). Ovaj hormon proizvodi se u pinealnoj žlijezdi u mozgu, koja je odgovorna za našu kreativnost i raspoloženje. Serotonin se preko noći pretvara u melatonin, koji je hormon odgovoran za uravnoteženost spavanja i vitalnost. Ako je pinealna žlijezda u disbalansu nedovoljnim izlaganjem suncu, poremećuje se lučenje ovog vrlo važnog hormona.
Sunce kroz utjecaj na raspoloženje preko dana i spavanje igra značanju ulogu u psihičkom zdravlju čovjeka.

Kada ljeto stigne čini se kako nam je lakše nositi se sa svim preprekama, pogotovo kada znamo da nas nakon napornog dana čekaju more i sunce. Upravo zato ove sunčane dane (i mjesece) treba iskoristiti i uživati u obilju pozitivne energije kojom nas ono puni.

Vitamin D

On se počinje stvarati u našoj koži kada dođemo u kontakt sa UVB zrakama. Kao i svi vitamini, ovo je naš mali pomoćnik u osnaživanju imuniteta i cjelokupnog organizma.
Najvažniji (i najpoznatiji) utjecaj koji ima na naše tijelo jest da pospješuje apsorpciju kalcija i time pomaže jačanju kostiju i zubi, čime se smanjuje rizik od fraktura kostiju i bolesti poput osteoporoze. Ovaj vitamin umanjuje i rizik od raznih bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, multiple skleroze i nekoliko vrsta karcinoma.

Zadnjih se godina više obraća pažnja na ulogu vitamina D u jačanju imuniteta. Iako zasada ne postoji istraživanje koje ukazuje na točnu poveznicu, znamo da je za dobar imunitet bitno organizam opskrbiti svim potrebnim nutrijentima. Tu se posebna pažnja obraća na dio populacije koji živi u područjima svijeta gdje je manje sunca, zato što je nedovoljno izlaganje suncu najčešći razlog razvitka hipovitaminoze D (nedostatak vitamina u organizmu). Ovo stanje se manifestira kao umor, slabost u mišićima te teškoće s koncentracijom i učenjem.

Zaključili smo kako je sunce naš najbolji saveznik za opskrbu vitaminom D, ali nije i jedini. Njega također možemo pronaći i u nekim namirnicama, od kojih ga najviše ima u plavoj ribi i jajima. Najbogatije su ribe poput skuše, lososa i tune te ulje iz jetre bakalara.

Nažalost, u hrani ga nalazimo u premalim količinama, te je teško samo kroz prehranu zadovoljiti dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom.

Dodaci prehrani

Vitamin D dobivamo primarno iz sunca i sekundarno iz hrane, u kojoj ga ima vrlo malo. S druge strane, sunčanje bez korištenja zaštitne kreme može rezultirati vrlo neugodnim trenutačnim posljedicama, koje su preduvjet za razvitak dugoročnih nepovoljnih stanja kože.

Posebice zimi, u područjima gdje ima manje sunca i ljudima u rizičnoj skupini, preporuča se korištenje suplemenata koji sadrže vitamin D. Ovo je najdirektniji i najsigurniji način unosa kojim možemo biti sigurni da smo zadovoljili dnevnu potrebu našeg tijela za ovim nutrijentom. Ipak, ne preporuča se da si sami dijagnosticiramo hipovitaminozu te se nikako nebi smjelo niti pretjerivati u unosu ovog vitamina.

Strath Original s dodatkom vitamina D je suplement koji, osim ovog važnog nutrijentra, sadrži preko 60 komponenti (vitamina,minerala...) koji sudjeluju u jačanju imuniteta i pospješuju normalno funkcioniranje organizma. Ovaj sirup preporuča se svima koji žele ojačati svoj imunitet, a posebice u vrijeme kada nam sunce (iz bilokojeg razloga) nije dostupno.

Izvori:

https://www.zdravobudi.hr/clanak/epidemiologija/sunce-nas-prijatelj-ili-neprijatelj-18448

https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/vise-koristi-nego-stete-evo-kako-sunce-pozitivno-utjece-na-nase-zdravlje-20170818

https://blog.svkatarina.hr/hr/novost/zasto-je-vitamin-d-vazan/95

https://www.adiva.hr/nutricionizam/dodaci-prehrani-nutricionizam/vitamin-d-koji-je-istodobno-i-hormon-vazan-je-za-nas-imunitet/

https://www.vasezdravlje.com/zdrav-zivot/vitamin-d-kao-pomoc-u-borbi-protiv-koronavirusa

https://poliklinika-harni.hr/novosti/hrvatska/nedostatak-vitamina-d-i-poremecaj-mozga

https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/kako-sunce-utjece-na-nase-zdravlje-i-raspolozenje

Ključne riječi: