Author: Iva Delić

Kategorija: Blog

Što je alopecija i zašto se događa?

Normalno je da nam kosa ispada svaki dan, a najčešće to primijećujemo pri pranju i češljanju. Životni vijek kose (vlasi) je oko 3 godine stoga one „stare“ moraju ispadati kako bi bilo mjesta za rast nove, zdrave kose. Zdrava količina kose koju gubimo kreće se od 70 – 100 vlasi dnevno, što je relativno malo kada pogledamo da ih sveukupno prosječna osoba ima oko 100 000.

Alopecija se odnosi na pretjerano ispadanje kose, koje doseže do 300 ili više ispadnutih vlasi dnevno. Ono može biti lokalizirano tj. ispadanje kose u krugovima, potpun gubitak kose ili potpun gubitak svih dlaka s tijela.

Razloga za pojavu ovog problema može biti mnogo i vrlo se individualno ponaša. Nabrojali smo i kategorizirali smo neke od najučestalijih razloga:

  • Nasljedna ćelavost – ovaj problem pogađa većinom muškarce te ga je moguće odgoditi pravilnom brigom o kosi, ali nažalost ne može se spriječiti. Ćelavost može i ne mora biti potpun gubitak kose i većinom započinje ispadanjem kose u području čela odakle se nastavlja širiti. Ovaj gen se može aktivirati u kasnijim godinama ili već u ranim dvadesetima, pri čemu ulogu igraju vanjski čimbenici i psihičko stanje osobe.
  • Hormonalni disbalans – do hormonalnog disbalansa mogu dovesti razna zdrastvena stanja, od menopauze do problema sa štitnjačom ili neke autoimune bolesti. U tom slučaju se iz nekog medicinskog razloga povećava proizvodnja testosterona (koji potiče opadanje) i smanjuje proizvodnja estrogena (koji jača korijen kose). Važno je naglasiti kako ovaj razlog uzrokuje privremeno pojačano ispadanje kose te se rješavanjem srži problema zaustavlja i ova neugodna nuspojava. Ako primijetite da vam kosa pojačano ispada, svakako bi se trebali konzultirati s liječnikom.
  • Stres ili emocionalni šok – stres je vruća tema posljednjih nekoliko godina i on je nešto što nam je svima zajedničko. Pojačana proizvodnja hormona stresa tj. adrenalina dovodi do disbalansa u cijelom tijelu te može imati razne neugodne posljedice, među koje se ubraja i opadanje kose. Adrenalin se nakon prolaska stresne situacije pretvara u testosteron, kojeg onda u našem tijelu ima previše. On je razlog zašto nam kosa odjednom postaje lomljiva, slaba i suha.
  • Nezdrave navike – prehrana i navike su dvije strane iste medalje, koje našem tijelu zadaju snagu i ritam funkcioniranja. Krenuvši od prehrane koja ako nije dovoljno raznolika dovodi do toga da nam manjkaju važni vitamini i minerali. Svi nutrijenti koje naše tijelo koristi, u manjim ili većim količinama, su prijekopotrebni kako bi organizam bio u harmoniji te moramo unositi namirnice koje će nam ih pružiti. Također, navike poput odabira šampona, učestalosti pranja kose i temperature vode isto igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja vlasišta.

Kako zaustaviti ispadanje kose?

Rješenja za opadanje kose se prilagođavaju prirodi problema. Ukoliko se radi o nekom ozbiljnijem zdrastvenom stanju koje kao jednu od posljedica ima ispadanje kose, izlječenjem glavne bolesti nestati će i njeni simptomi. Bilo kakva vrsta hormonalnog disbalansa se također tretira uz pomoć liječnika i povratkom ravnoteže u hormonima se naše tijelo počinje oporavljati.

Kada je problem stres ili emocionalni šok, to stanje se može primiriti i samostalno. Važno je pronaći tehniku smirenja i izbacivati iz sebe negativne emocije kako se one nebi nakupljale i bujale, čime se može izazvati još burnija reakcija organizma.

Naše navike pranja kose moraju biti promišljene i usmjerene na dobrobit vlasišta. Agresivni šamponi bi se trebali koristiti maksimalno jednom tjedno ili potpuno izbaciti i zamijeniti prirodnim šamponima koji ne oštećuju i ne napadaju korijen kose i vlasi. Također, temperatura vode kojom peremo kosu mora biti mlaka, a ne vruća zato što vruća voda isušuje kožu i vlasište.

Prehrana mora biti raznolika i ispunjena nutritivno bogatim namirnicama, kako bi omogućili sljedeće nutrijente koji održavaju kosu zdravom:
   - Vitamin A koji je zaslužan za rast svih stanica u tijelu pa tako i naše kose
   - Vitamini C i E snažni su antioksidansi i bore se protiv oksidativnog stresa koji slabi našu kosu
   - Vitamin D potiče stvaranje novih folikula (mjesta iz kojih rastu vlasi). Od minerala, oni koji su važni za rast i jačanje kose (i kostiju, noktiju...) su cink, željezo, magnezij i kalcij.

Vitamine i minerale potrebne za održavanje zdravlja kose možemo unositi i kroz dodatke prehrani, sa kojima možemo biti sigurni da smo unijeli količinu koja je potrebna. Strath dodatak prehrani sadrži preko 60 prijekopotrebnih nutrijenata, od kojih 11 vitamina i 19 minerala. Ukoliko želite svojoj kosi i cjelokupnom organizmu pružiti sve što im je potrebno i ojačati ih, možete imati povjerenja kako će Strath to učiniti za vas.

Izvori:

 

 

Ključne riječi: