Avtor: Anonimno

Kategorija: Blog

Kada smo se prošle godine susreli s bolešću uzrokovanu COVID-19 virusom, malo toga nam je bilo poznato o njegovom načinu širenja, simptomima i duljini trajanja bolesti. Danas već znamo više, ali se ipak pojavila jedna nova situacija vezana virus koja zdravstvenim djelatnicima otežava borbu i napredak vezan uz istraživanje bolesti.


Što je long covid sindrom?


Zahvaljujući društvenim mrežama, sve je više izliječenih covid pacijenata počelo prijavljivati smetnje i do 6 mjeseci nakon što su pobijedili samu bolest. Primijećen je sindrom koji se javlja nakon što je tijelo stvorilo antitijela i uništilo virus.

Za obranu od napada tijelo se bori „svim snagama“ te imunitet tada slabi. Uzevši u obzir i činjenicu da ovaj virus ne napada samo jedan organski sustav već više njih, zabrinutost je razumljiva. Radi se o slabosti organizma nakon pobijede bolesti, kao i o količini vremena potrebnoj da naše tijelo popravi štetu koju je virus za sobom ostavio.

Kako se manifestira?


Provedeno je istraživanje u periodu od 21. travnja 2020. do 29.svibnja 2020. u gradu Rimu, u Italiji. Uključeno je 143 sudionika koji su bili hospitalizirani covid pacijenti. Tijekom bolničkog oporavka 72% pacijenata imalo je određeni oblik upale pluća, 15% njih trebalo je dodatni kisik dok je 5% trebalo priključiti na respirator. U prosjeku 60 dana nakon prve pojave simptoma, uslijedila je kontrola. Samo 13% pacijenata je bilo bez ikakvih simptoma, dok su 32% pacijenata imali 1-2 simptoma, a 55% 3 ili više. 


Post-covid sindrom prijavili su ljudi diljem svijeta, čak su i stvorene internetske grupe za podršku onima koji se s njime bore. Sindrom je opisan kao vrlo neugodno iskustvo, ponekad čak i gore nego sama bolest.

 

Nekim je pacijentima nakon 14 dana izolacije (vrijeme procijenjeno potrebnim da se bolest pobijedi) uslijedilo još nekoliko tjedana ili mjeseci borbe s kroničnim umorom, teškoćama s koncentracijom, depresijom ili čak i respiratornim problemima poput kašlja i kratkoće daha. Među češćim simptomima javio se i djelomičan ili potpun gubitak njuha i okusa, čak ako se taj simptom u aktivnom vremenu bolesti nije pojavio.

 

Također, težina bolesti u aktivnom stanju ne može točno predvidjeti intenzitet post-covida, ali kod pacijenata koji su imali većih komplikacija tijekom bolesti moguće je da se te komplikacije produže u nešto blažem obliku.


Simptomi post-covid sindroma:

  • kroničan umor
  • bolovi i/ili slabost u mišićima
  • teškoće s pamćenjem i koncentracijom
  • problemi sa spavanjem
  • depresija i/ili anksioznost
  • djelomičan ili potpun gubitak osjetila okusa i mirisa
  • kašalj, bol u plućima, kratkoća daha
  • bol u zglobovima i otežano kretanje

Imate simptome - što sad?


Ako ste preboljeli covid i osjećate posljedice nakon izliječenja, prvi korak je da obavijestite svog liječnika. Naš je organizam savršen stroj sa svim obrambenim mehanizmima koji su mu potrebni da bi preživio, ali ponekad mu je potrebna naša pomoć.

Zadaća imuniteta bila je uklanjanje virusa iz tijela i nakon toga može početi sa saniranjem štete, dok je naša zadaća pomoći mu u tome. Slušajte svoje tijelo, kvalitetno se odmarajte i hranite, ali dajte si i dovoljno vremena za oporavak. 

 

Strath prirodni dodatak prehrani sadrži preko 60 vitalnih nutrijenata uključujući vitamine B1. B2, B6, B12, C, minerale kalcij, krom, magnezij, cink, aminokiseline i još mnogo nutrijenata koji jačaju ljudski organizam i daju mu snagu da se izbori sa posljedicama bolesti. 

Kako se nositi sa izolacijom pročitajte ovdje. 

Izvori:

  • https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32656-8/fulltext
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7539940/#bib57
  • https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2768351
  • https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2768351/


 

Ključne besede: