Author: Anoniman

Kategorija: Blog

 Što nam donose lockdown i samoizolacija?
Jedan od većih problema modernog načina življenja prije dolaska pandemije, bio je sjedilački način života. Nakon što smo se suočili s situacijom u kojoj su izlasci predstavljali potencijalnu opasnost, taj je problem preuzeo vodstvo.

Također, s lakom dostupnošću tehnologije, padamo u iskušenje da nju koristimo kao glavni izvor zabave i provođenja slobodnog vremena. Navike i uobičajeni hobiji su možda stavljeni na „pauzu“ zbog situacije u kojoj se nalazimo, međutim nije sve tako crno. Pročitajte savjete za očuvanje zdravlja i kvalitetno provođenje veće količine slobodnog vremena.

1. Dnevni boravak umjesto sportske dvorane
Teretane su predstavljale „ispušni ventil“ velikom broju ljudi, a bile su i mjesto druženja i zajedničkog treniranja. One neće ostati zatvorene zauvijek, ali dok se situacija ne popravi razmislite o održavanju forme kod kuće. Internet je prepun sadržaja trenera koji besplatno objavljuju kratke kućne treninge. Odlučite se za tip treninga koji ne zahtijeva rekvizite, već se fokusira na težinu tijela i fleksibilnost. Uz to, prisjetimo se uzrečice “U zdravom tijelu, zdrav duh.“

2. Razmislite o Vašem „pogledu na svijet“
Kada kažemo „pogled na svijet“ mislimo to u doslovnom smislu. Naočale pružaju direktnu zaštitu našim očima, ali to nije način prevencije štete. Pripazite da kada koristite elektroničke uređaje smanjite napor za oči. Ako je rasvjeta u prostoriji jača od svjetla monitora ili ekrana elevizije, oči se naprežu.

Također, pokušajte svakih dvadesetak minuta uzeti pauzu od monitora i pogledati na primjer kroz prozor. Također, hrana bogata vitaminima i mineralima pomoći će u očuvanju vida. Najbolje namirnice za vid su riba, zeleno lisnato povrće (kelj, špinat), orašasti plodovi i povrće poput mrkve.


3. Nova mjesta na dlanu
Prisjetite se kako smo kao djeca svi voljeli slušati priče. One nas zabavljaju, pružaju raznodu i uče nečemu novome. Razmislite koji žanr filmova volite i zamijenite ih čitanjem knjiga istoga tipa.

Knjižnice su i dalje otvorene, te nas ograničenje od mjesec dana dozvoljene posudbe doslovno nagovara da posegnemo za dobrom knjigom. Knjige nam potiču i maštu, te na taj način pružaju svojevrsni bijeg od trenutne situacije. Fizički imunitet je vrlo važan, ali mentalno zdravlje također igra ključnu ulogu u harmoniji tijela. Bijeg u mali, ali veliki svijet knjiga opustiti će vas i zabaviti.


4. Kuhanje = ljubav prema samome sebi
Velik broj restorana ima dostavu, ili su uveli dostavu kako bi mogli nastaviti raditi. Zbog toga smo u iskušenju naručivati hranu izvana. Ali zapitajte se.. Biste li ikada umjesto benzina u auto stavili nešto drugo? Našem tijelu hrana je gorivo. Ono što jedemo određuje performans našeg organizma.

Pripremite jela sa svježim namirnicama, istražujte nove začine i pružite sami sebi najbolju moguću njegu. U kuhanju uvijek ima prostora za nove i neisprobane stvari. Ljubav zaista ide kroz želudac, stoga učinite da ona bude izvor sreće i energije za vas i ljude koji vas okružuju.     

5. Ne zaboravite uživati
Promjene mogu biti neugodne, ali su i neizbježne. Zatečeni smo u situaciji koja je uvela mnoge promjene u naše živote, međutim svaka od njih je ujedno i prilika za nove stvari.

Ispunite praznine novim uspomenama, a dinamika u životnim navikama će pomoći da sve loše brže prođe. Istražujte svoju okolinu, unutrašnju jednako koliko i vanjsku.


Izvori:
https://www.dioptrija.hr/savjeti/kako-sacuvati-dobar-vid/
https://www.dioptrija.hr/lifestyle/dobre-namirnice-oci/
 


 

Ključne riječi: