Avtor: Iva Delić

Kategorija: Blog

Upala mišića (muskulfiber) najčešće se pojavi 72 sata nakon što se mišići preopterete tj. kada je odrađen trening ili fizička aktivnost jačeg intenziteta od onoga na što su se mišići naviknuli. Iako neugodna, upala mišića i bol koja ju prati ne znače nužno loš znak i alarm da se morate smjesta prestati kretati, već upravo suprotno.

Ukoliko ste sportaš početnik i osjetite upalu mišića nakon prvog treninga, imajte na umu kako je to potpuno normalna pojava koja samo pokazuje koliko imate mjesta za napredak. Isto vrijedi i za profesionalne sportaše, koji ponekad čak namjerno treniraju izvan svojih granica i izazivaju upalu mišića kako bi napredovali i ojačali.

Gledano s biološke strane, pojednostavljeno objašnjenje upale mišića je sljedeće: mišići kod preopterećenja crpe energiju iz ugljikohidrata, koji pri razgradnji postaju pirogrožđana kiselina. Da bi se ona razgradila potreban je kisik, ali kod manje razvijenih mišića je manja prokrvljenost, te se tada piruvat pretvara u mliječnu kiselinu koja čini mikro oštećenja na tkivu mišića i to je ono što uzrokuje bol. 
Prevencija upale mišića (ili bar omogućavanje njenog blažeg oblika) postiže se temeljitim istezanjem nakon treninga. Preskakanje istezanja nakon treninga može rezultirati grčevima, krutošću mišića i njihovom manjom pokretljivošću, ali i intenzivnijom upalom mišića.


Također, treninzi moraju biti temeljito isplanirani i prilagođeni razini spremnosti svakog pojedinca. Pretjerivanje ili forsiranje na treninge daleko izvan granica mogućnosti može samo rezultirati ozljedom i bolovima. Redovitost i umjerenost ključ su uspjeha i gradnje kondicije i snage.

Ukoliko se upala mišića pojavi, prirodni načini kako ubrzati oporavak mišića su istezanje, masaža bolnih dijelova tijela i lagani kondicijski trening (šetnja, vožnja bicikla...). Ono što se svakako treba izbjegavati su lijekovi protiv bolova, zato što će oni ublažiti bol, ali isto tako će i usporiti oporavak mišića. Uz ove savjete, naravno, preopruča se ujednačena i zdrava prehrana (obogaćena proteinima, ugljikohidratima i mastima) i puno vode. 


Muskulfiber i magnezij
Magnezij je mineral čija je važna uloga (uz mnoge druge) regulacija živčanih impulsa i opuštanje živaca. Isto tako, magnezij je najzaslužniji za opuštanje mišića nakon naprezanja (primjer nakon intenzivnog treninga), ali i za umanjivanje grčeva i regulaciju otkucaja srca. Ukoliko trenutno patite od upale mišića, razmišljate početi se baviti sportom ili ste redoviti sportaš, magnezij svakako imajte na umu. Kod muskulfibera mišići će tražiti veće količine magnezija nego obično, stoga razmotrite opciju uzimanja ovog minerala kroz dodatke prehrani.

Strath Vitality + Mg dodatak je prehrani obogaćen magnezijem iz mora, a svaka tableta sadrži 12,5% PU magnezija. Ukoliko se hranite raznovrsno i zdravo, ovaj dodatak prehrani biti će vam ključan saveznik u bržem oporavku mišića.
Kako biste osigurali pravilno raspoređivanje i funkcioniranje magnezija u slučaju upale mišića, nakon svakog treninga popijte Strath tabletu i ubrzo ćete primjetiti kako se muskulfiber nikada nije brže povukao.

Izvori:

  • https://vitamini.hr/dodaci-prehrani_1/sve-blagodati-mocnog-magnezija-13533/
  • https://www.building-body.com/magnezij-klorid-najbolji-lijek-protiv-upale-misica/
  • https://www.krenizdravo.hr/budi-fit/upala-misica-zasto-nastaje-i-kako-ju-ublaziti
  • https://www.fitness.com.hr/vjezbe/savjeti-za-vjezbanje/Sto-uciniti-kad-imate-jaku-upalu-misica.aspx
  • https://shop.benu.rs/upala-misica-kako-je-spreciti-i-izleciti
  • https://www.runnmore.com/magazin/trening/387-kako-se-najbrze-resiti-upale-misica
  • https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/preventiva/upala-misica-odgovor-organizma-na-preveliko-opterecenje/

Ključne besede: