Avtor: Anonimno

Kategorija: Blog

Saznajte koji su vitamini i minerali najpotrebniji tijekom trudnoće te kako Strath dodatak prehrani ovdje može pomoći.


U trudnoći treba na umu imati prvenstveno zdravlje (djetetovo jednako koliko i vlastito). Da bi se dijete razvilo bez problema, bilo bi idealno kada bi barem 3 mjeseca prije planirane trudnoće počeli redovito unositi sve esencijalne vitamine i minerale kako bi se fetus pronašao u idealnoj okolini od samoga početka. 


Kada žena zatrudni, njenom organizmu brzo porastu potrebe za vitaminima i mineralima, a kako vrijeme prolazi tako žena mora početi i „jesti za dvoje“. Od samog početka važno je razmišljati o prehrani i tvarima koje se unose u tijelo. Naravno, trudnoća je blaženo stanje u kojemu bi svaka žena trebala uživati, stoga u nastavku donosimo koji su to vitamini i minerali potrebni kako bi period trudnoće prošao čim sigurnije i ugodnije:

 • Vitamin A

Potreban je za pravilan rast i razvoj fetusa, dok istovremeno održava zdravlje majke. On utječe na vid, kožu, imunitet i razvoj kostiju. 
Srećom, ovaj vitamin dovoljno je zastupljen u hrani stoga ukoliko se držite raznovrsne prehrane bogate voćem (dinja, marelica, breskva...), povrćem (batat, bundeva, špinat, blitva...), mliječnim i životinjskim proizvodima (jaja, masnija mlijeka i maslaci) te ribom (masnija riba poput tune i lososa) i mesom (jetra), ne morate strahovati od nedostatka ovog vitamina.


Ukoliko se ipak okrenete dodacima prehrani za nadomjestak ovog vitamina, svakako se posavjetujte s liječnikom kako ne bi došlo do hipervitaminoze (pretjerana količina unesena u tijelo), koja može imati negativne efekte.

 • Vitamini B skupine (folna kiselina i B6)

Folna kiselina od ključne je važnosti za razvoj živčanog i probavnog sustava fetusa te sudjeluje u stvaranju novih stanica (sintezi DNA), a manjak u trudnoći povezan je s mnogim problemima novorođenčadi, poput raznih oštećenja živčanog sustava. Upravo iz tih razloga treba posebnu pažnju obratiti na njen dovoljan unos u tijelo tijekom trudnoće. Namirnice koje sadrže najviše folne kiseline su: teleća jetra, žitarice (leća), povrće (šparoge, zeleno lisnato povrće, cikla, cvjetača, grašak).  Folna kiselina trebala bi se unositi u dovoljnim količinama prije same trudnoće, jer je od najveće važnosti za početan razvitak fetusa.


Vitamin B6 je jednako važan za razvoj mozga i živčanog sustava fetusa, ali također ima i druge benefite. Majci omogućava prirodan izvor dodatne energije koja se smanjuje kako trudnoća napreduje, a također može i umanjiti jutarnje mučnine. U prehrambenim namirnicama, vitamin B6 u najvećim se količinama može pronaći u slanutku, grahu, batatu, cjelovitim žitaricama i banani. 

 • Vitamin C

Naš najvažniji saveznik u suzbijanju bolesti te jačanju imuniteta i otpornosti organizma. Kod razvoja djeteta, važan je za razvoj kostiju, mišića i krvnih žila, a također igra ulogu u sprječavanju prijevremenog poroda. On je osim za fetus važan i za majku čija se razina željeza u trudnoći može drastično smanjiti, a vitamin C omogućuje njegovu apsorbciju. U hrani ovaj vitamin najzastupljeniji je u agrumima (grejp, naranča, limun), brokuli i rajčici.

 • Vitamin D

Ovaj vitamin od ključne je važnosti za zdravlje i majke i djeteta. Njegova uloga u organizmu je, osim jačanja imuniteta, i potpomaganje apsorpcije fosfora i kalcija koji sudjeluju u jačanju kostiju. Ukoliko dođe do manjka ovog vitamina u trudnoći povećavaju se šanse da će dijete bolovati od osteoporoze ili rahitisa (slabe i lomljive kosti), u djetinjstvu i u kasnijoj životnoj dobi. Također se može roditi s nedovoljno jakim imunološkim sustavom te je samim time izloženo raznim bolestima.


Ovo je vitamin do čijeg deficita najčešće dolazi zbog premalog izlaganja suncu i/ili jednolične prehrane. Sunce je izvor vitamina D, ali ukoliko si ne možete osigurati dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti svakodnevno, preporučamo Strath dodatak prehrani s vitaminom D. U hrani najzastupljeniji je u ribljem ulju, masnim ribama, jajima i obogaćenim mliječnim proizvodima, ali kroz hranu se nažalost ne može zadovoljiti dnevna potreba tijela za ovim vitaminom, stoga je važno uzimati dodatak prehrani sa vitaminom D.

 • Magnezij i kalcij

Ovi minerali vrlo su važni za svih nas, a posebno za trudnice i razvoj djeteta. Magnezij sudjeluje u mnogo procesa u tijelu, a od njegovih uloga za trudnice su najvažnije da omogućava optimalno funkcioniranje mišića maternice (sprječava preuranjene trudove), umanjuje grčenje mišića, regulira razinu glukoze u krvi i sudjeluje u izgradnji novog tkiva. Samim time utječe na težinu djeteta pri rođenju tj. omogućava normalan razvoj fetusa.


Najpoznatija uloga kalcija je jačanje i izgradnja kostiju, a ne moramo posebno naglašavati koliko je to važno za pravilan rast i razvoj. Osim toga, utječe na pravilan razvitak živčanog sustava i mišićnog sustava (skupa s magnezijem), razvoj srca i krvožilnog sustava i zgrušavanje krvi. 


Magnezijem obiluju zeleno povrće (špinat, šparoge), orašasti plodovi, mahunarke (leća, grah), voće (banane, avokado) i žitarice (ječam, smeđa riža). Ukoliko se odlučite unositi ga kroz dodatke prehrani, nikako se ne smiju prekoračiti dnevne preporučene doze. Preporučljivo je posavjetovati s liječnikom ili uzimati dodatke prehrani s manjom koncentracijom magnezija u jednoj kapsuli, uz pridržavanje raznovrsne prehrane.


Kalcij je u hrani najviše zastupljen u mlijeku i mliječnim proizvodima (najviše masni sirevi), morskim plodovima (školjke, mekušci) i povrću (kelj, brokula, bosiljak). 

Strath dodatak prehrani u trudnoći


Strath je prirodan dodatak prehrani koji se dobiva vrenjem biljnog kvasca uz dodavanje više od 50 vrsta ljekovitog bilja. Navedenim procesom zadržavaju se sve najvažnije nutritivne vrijednosti kvasca i ljekovitog bilja, pa tako gotov proizvod omogućava unos više od 60 esencijalnih nutrijenata uključujući vitamine, minerale i aminokiseline. Dokaz njegove kvalitete je sama činjenica da se Strath uspješno proizvodi već 60 godina.


Trudnoća je osjetljivo razdoblje, stoga trebate biti sigurni u svoj dodatak prehrani i vjerovati da ono što unosite u organizam zaista čini sve obećano. Uz Strath nema mjesta brizi, zato što on obuhvaća sve najvažnije nutrijente iz prirodnih sastojaka i omogućava normalno funkcioniranje organizma, a također će imati pozitivan utjecaj na razvitak fetusa i osigurati sve što je potrebno da bi trudnoća zaista bila pozitivno iskustvo. 


Osim Strath original sirupa i tableta (koji sadrže sve prije navedene važne vitamine i minerale), možete se odlučiti i za dodatak prehrani dodatno obogaćen magnezijem ili vitaminom D kako biste bili sigurni da neće doći do deficita. Za koji god se proizvod odlučili, možete biti sigurni kako će vam ovaj dodatak prehrani zaista biti najbolji prijatelj i saveznik u trudnoći i omogućiti vama da se osjećate bolje, a fetusu da se zdravo i pravilno razvije.

Izvori:

 • https://www.novalac-prenatal.hr/trudnoca/abeceda-nuznih-vitamina-u-trudnoci/
 • https://bebimil.hr/savjetovaliste/kutak-za-trudnice/vitamini-trudnice-prenatal-235/
 • https://vitamini.hr/zdravlje-z/trudnoca-i-dojenje/pravilna-suplementacija-tijekom-trudnoce-902/
 • https://vitamini.hr/dodaci-prehrani_1/osnovne-cinjenice-o-vitaminu-13497/
 • https://vitamini.hr/blog/vitaminoteka/vaznost-folne-kiseline-u-trudnoci-13036/
 • https://btonic.hr/blogs/blog/uloga-vitamina-b-kompleksa-tijekom-trudnoce
 • https://www.bipoklub.hr/vitamin-d-u-trudnoci/
 • https://www.krenizdravo.hr/prehrana/dodaci-prehrani/magnezij-u-trudnoci-vaznost-za-zdravlje-primjena-i-cijena
 • https://www.krenizdravo.hr/prehrana/dodaci-prehrani/kalcij-u-trudnoci-vaznost-dostupnost-i-djelotvornost

Ključne besede: