Avtor: Mirja Zupčić, Mag. Nutr.

Kategorija: Blog

U životu jedne žene trudnoća i dojenje izuzetno su zahtjevna razdoblja. Tijekom trudnoće odnosno razdoblja razvitka ploda dolazi do intenzivnog dijeljenja stanica i razvitka organa djeteta stoga buduća majka mora osigurati dovoljnu količinu nutrijenata za potporu rasta fetusa, ali osigurati i nutrijente koji su potrebni za njezino vlastito zdravlje. Istraživanja pokazuju kako prehrana tijekom trudnoće ima velik utjecaj na zdravlje djeteta u dječjoj dobi, ali i kasnije tijekom odrasle dobi. Rezultati određenih studija otkrili su kako neadekvatna prehrana tijekom trudnoće i dojenja može ležati u podlozi bolesti poput bolesti srca, dijabetesa i hipertenzije.


Drugo stanje znači drugačije prehrambene potrebe
Tijekom trudnoće potrebe organizma za određenim nutrijentima rastu. Ključnim nutrijentima smatraju se folna kiselina, vitamin B12, vitamin C, vitamin D i vitamin A te kalcij, cink, magnezij i željezo. Da bi se zadovoljile potrebe organizma tijekom trudnoće prehrana mora biti raznolika i bogata neprocesiranim namirnicama poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki te svježeg mesa i ribe. Također, fermentirana hrana, a posebno fermentirani mliječni proizvodi imaju važnu ulogu u prehrani budućih majki. Naime, hrana oblikuje majčinu mikrobiotu, a upravo korisne bakterije koje se nalaze u majčinom probavnom i vaginalnom sustavu imaju utjecaj na imunološke i metaboličke funkcije novorođenčeta. 

Važnost dodataka prehrani u trudnoći
Većina trudnica pati od tipičnih trudničkih tegoba, a svako tromjesečje nosi sa sobom specifične izazove. Pa je tako prvo tromjesečje često obilježeno mučninom i povraćanjem, dok su za treće tromjesečje karakteristične tegobe poput žgaravice i hemoroida. Trudničke tegobe utječu na vrstu i količinu hrane koja se konzumira te je u trudnoći prilično izazovno zadovoljiti sve potrebe organizma za kritičnim nutrijentima. Tijekom trudnoće mudro je unositi neki dodatak prehrani namijenjen trudnicama koji može „popuniti praznine“ odnosno nadoknaditi eventualne nutritivne deficite. 


Istraživanje potvrdilo: Strath blagotvoran u trudnoći
Strath dodatak prehrani s biljnim kvascima pogodan je za cijelu obitelj uključujući i najosjetljivije skupine kao što su djeca te trudnice i dojilje. Strath kvasci hranjeni su s više od 50 različitih vrsta ljekovitog bilja i zbog toga osiguravaju više od 60 metaboličkih aktivnih tvari koji djeluju u sinergiji i pružaju potporu rastu ploda i zdravlju majke. Strath je ispitan u brojnim kliničkim istraživanjima, a njegova djelotvornost ispitana je i u skupini trudnica. S obzirom da se potrebe u trudnoći za mineralom željezom udvostručuju te brojne žene već i prije trudnoće imaju niske zalihe željeza, znanstvenike je zanimalo kako Strath djeluje na razinu željeza odnosno hemoglobina u krvi trudnica. Istraživanje u kojem je sudjelovala 21 trudnica pokazalo je kako Strath može učinkovito održavati razinu hemoglobina trudnica tijekom trudnoće bez unosa dodatnih pripravaka vitamina ili željeza. Također, Strath je pomogao trudnicama da zadrže osjećaj dobrog općeg zdravlja i vitalnosti.

 

Trudnice biraju prirodno
Istraživanja pokazuju kako otprilike 20% žena ulaskom u trudnoću mijenja svoje prehrambene navike. Osim što nastoje poboljšati svoju prehranu, trudnice paze što unose u organizam te biraju prirodne sastojke. Strath dodatak prehrani s biljnim kvascima idealan je dodatak prehrani za trudnice jer je 100% prirodan, ne sadrži aditive, gluten i laktozu i odlično se podnosi. Osim vitamina i minerala, Strath kvasci sadrže aminokiseline poput arginina i glutamina te gradivne komponente poput lecitina, kolina, nukleinskih kiselina, glutationa, l-karnitina i koenzima koje tijelo treba kako bi izgradilo nove zdrave stanice. Također, sa Strath dodatkom prehrani provedeno je više od 30 kliničkih istraživanja te je dokazano njegovo povoljno djelovanje na crijevnu mikrobiotu te utjecaj na povećanje apsorpcije vitamina i minerala iz hrane, a uzimanje Stratha preporuča se ne samo tijekom trudnoće, već i tijekom cijelog razdoblja dojenja. 


Literatura: 

  • Moreno Villares JM. Nutrition in early life and the programming of adult disease: the first 1000 days Nutr Hosp. 2016;33(Suppl 4):337.
  • Milman N, Taylor CL, Merkel J, Brannon PM. Iron status in pregnant women and women of reproductive age in Europe. Am J Clin Nutr. 2017 Dec;106(Suppl 6):1655S-1662S.
  • Observational study on the effect of Bio-Strath (Strath) Food Supplement on the haemoglobin levels of pregnant women ("Schweiz. Zeitschrift GanzheitsMedizin", 10/2000, Schweiz, L. Leffler, T. Leffler, P.W. Joller)
  • Joller, P., Cabaset, S., Maurer, S. Influence of a food supplement on the gut microbiome in healthy overweight women. Functional Foods in Health and Disease 2020; 10(10):428-438.

Ključne besede: