Avtor: Iva Delić

Kategorija: Blog

Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta s kojima ćete ojačati imunitet i pripremiti se za nadolazeću, izazovniju sezonu.

Virusi i bakterije oko nas su cijelo vrijeme i pokušavaju ući u naš organizam, gdje izazivaju disbalans. Ono što nas od njihovog štetnog utjecaja štiti je imunološki sustav, koji ponekad u tome može zatrebati našu pomoć. U nastavku otkriti ćemo čime možete podržati svoj imunološki sustav u borbi protiv napadača, ali i koje stvari su kamen spoticanja jakog imuniteta te ih se zato treba izbjegavati.

  • KVALITETNA PREHRANA

U priči o imunitetu postoji nekoliko nutrijenata i namirnica koje se preporučaju za njegovo jačanje:


Antioksidansi
Naš organizam treba kisik kako bi mogao normalno funkcionirati, a oksidansi i antioksidansi se proizvode u stanicama. Oni moraju biti u balansu, kako bi organizam i stanice bile zdrave. Ukoliko se proizvede previše oksidansa tj. premalo antioksidansa, stanice proživljavaju oksidativni stres i to izaziva njihovo pretjerano starenje i propadanje, čime može doći do razvitka mnogih bolesti (dijabetes, multipla skleroza, tumori...). Ta reakcija također izaziva narušavanje sveukupnog balansa u tijelu i samim time slabi imunitet. Tu nastupaju antioksidansi iz hrane. Oni neutraliziraju učinak oksidansa i čuvaju stanice.

U ovoj skupini dominiraju vitamini C, E i mineral cink, a važni su još i karotenoidi, flavenoidi i selen te vitamini B skupine (najviše B12).

Poznato je kako se vitamin C može pronaći u agrumima (naranče, limun, limeta), međutim njegov vrlo dobar izvor su još i kivi, paprika, brokula, peršin, kupus, kelj, prokulice, bobičasto voće i ananas. Također se mogu uzimati dodaci prehrani s vitaminom C, ali treba imati na umu kako je ovaj vitamin topljiv u vodi, stoga kod bilo kakve konzumacije treba ga u tijelo unijeti u pratnji vode. 

Cink ima iznimno važnu ulogu u održavanju imuniteta, ali nažalost nije dovoljno ljudi upoznato s tom činjenicom. On također i pomaže održavati osjetilo njuha i okusa, potpomaže apsorpciju kalcija i ubrzava zarastanje rana (sporo zarastanje rana je jedan od znakova oslabljenog imuniteta). Najbolji njegovi izvori su meso (najviše crveno meso), jogurti i sirevi, indijski orašćić, zobene pahuljice, sjemenke (sezam, lan i bučine), shiitake gljive, tamna čokolada, soja, slanutak... Pod tamne čokolade smatraju se one s više od 70% udjela kakaa, te ih treba konzumirati umjereno npr. kao dodatak zobenoj kaši.

Vitaminu E glavno je obilježje sprječavanje oksidativnog stresa u stanicama masti, u kojima je on i topljiv. Njegov deficit vrlo je rijedak, ali može se dogoditi kod povećanog unosa nezasićenih masnih kiselina iz hrane. U hrani možemo ga naći u biljnim uljima, orašastim plodovima, žumanjku jaja, lisnatom zelenom povrću (špinat, blitva...).

Navedene vitamine i minerale važne za održavanje optimalnog funkcioniranja imunološkog sustava (kao i mnoge druge) možete pronaći u malom čudu zvanom Strath, nastalom u suradnji između prirode i čovjeka. Napravljen je iz biljnog kvasca uz dodatak ljekovitih biljaka koje mu dodaju važne esencijalne vitamine, minerale i aminokiseline. Strath ima izrazito povoljan učinak na zdravlje, a u sezoni gripe i prehlade preporučamo upotrebu Strath Immunity +Zn dodatka prehrani. Osim uobičajenih nutrijenata, dodatno je obogaćen cinkom, čiju smo važnost u jačanju imuniteta već napomenuli.

Osim hrane koja je izvor navedenih antioksidansa, ovdje želimo napomenuti i važnost sljedećih namirnica:

Borovnice – nazivaju se superhranom zbog obilja antioksidansa koje sadrže, ali i zbog količine vitamina K te minerala mangana i vlakana. Njihovo uvrštavanje u doručak ili desert svakodnevno uvelike će pomoći vašem imunitetu da se izbori s bakterijama i virusima s kojima dođe u dodir.

Češnjak – u narodnoj medicini i predaji češnjak se naziva prirodnim antibiotikom. Ova namirnica je zaista čudesna po pitanju uloge koju ima u borbi protiv bolesti. Ukoliko bolujete od gripe ili prehlade, uvrstite sirovi češnjak u ručak ili večeru jednom dnevno i tako ćete uvelike skratiti vrijeme prebolijevanja.

Pileća juha – točan znanstveni razlog se ne može navesti, ali topla pileća juha još je jedan narodni lijek protiv gripe i prehlade koji zaista funkcionira i ubrzava oporavak. Visok sadržaj vitamina i minerala iz korištenog povrća te prisutnost kuhanog pilećeg mesa čine savršenu kombinaciju koja će ubrzati svaki oporavak.

  • KVALITETAN SAN

Često čujemo kako se spominje važnost sna, a evo i zašto: spavanje je vrijeme kada se organizam regenerira, briše sve utjecaje dana koji je prošao i radi prostor za ono što donosi novi dan, te najaktivnije radi na obnovi svega oštećenog u organizmu (od vanjskih povreda do unutarnjih procesa). Događa se mnogo procesa odjednom, za koje je potrebna energija i vrijeme. Ukoliko je san nekvalitetan i nedovoljno dug, probuditi ćemo se umorni, a naš imunitet svakom neprospavanom noći sve više slabi.

Unutarnji procesi iscrpni su za tijelo, još ukoliko je aktivna neka virusna ili bakterijska infekcija se tijelo dodatno umara, a kvalitetan san je jedino vrijeme koje ima za obnovu. Stoga potrudite se barem sat vremena prije spavanja izbjegavati ekrane i tešku hranu, a kofeinske napitke nemojte piti najmanje 3, 4 sata prije spavanja.

  • BUDITE REDOVITI U TJELESNOJ AKTIVNOSTI

Redovitost i umjerenost dva su stupa na kojima počiva pozitivan utjecaj treninga na organizam. Bilo da svaki dan aktivno prošećete 30 - 45 minuta, ili svako jutro odradite lagani trening u trajanju do sat vremena, činite vrlo pozitivnu stvar za svoje tijelo. Osim što ćete biti u formi, tijelo će biti i dovoljno snažno za borbu sa virusima i bakterijama. Ukoliko niste redoviti u tjelesnoj aktivnosti te jednom tjedno odradite jako intenzivan trening, moguće je da ćete postići upravo suprotan efekt. Bitno je da trening nahrani dušu i tijelo napuni enegijom, a ne da ga iscrpi.

Nakon navođenja stvari koje pozitivno utječu na imunološki sustav sada navodimo popis stvari koje su najveći ne-pomagači tj. imaju upravo suprotan učinak na organizam od željenog:


- Pržena ili prerađena hrana – ovdje spadaju fast food, gotova zaleđena jela, pretjerano korištenje konzervirane ili hrane „iz vrećice“. Nije nužno loše ponekad ove namirnice konzumirati, ali često su prepune soli i konzervansa koji imaju nepovoljan učinak na organizam. Umjerenost je ključ uspjeha!


- Rafinirani šećer – mliječne čokolade, keksi, razne pahuljice i ostali slatkiši. Koliko god ih možda volite, rafinirani šećer nije dobar za organizam, a s obzirom da izaziva neku vrstu ovisnosti teško se zadržati na samo jednoj kockici čokolade. Možete ih zamijeniti zdravim slasticama poput sušenog voća.


- Pušenje i alkohol – pušenjem se u organizam uvode slobodni radikali, a alkohol slabi naš organizam te ima nepovoljan učinak na nekoliko organa. 1 čaša crnog vina na dan čuvati će vaše srce, ali pretjerana konzumacija postiže upravo suprotno.


- Nagla promjena temperature – ako iz vrlo zagrijanog prostora izletite van na jako nisku temperaturu, vaš organizam proživljava svojevrstan stres koji slabi imunitet (stresori). Isto se događa i kada ljeti iz klimatiziranog prostora izađemo na velike vrućine, što je i najčešći razlog ljetnih prehlada.

  • STRATH prirodan dodatak prehrani

Dolaskom hladnijih mjeseci važno je unositi dodatke prehrani s vitaminom D zbog manjeg broja sunčanih dana. Vitamin D u Strath® Original dodatku prehrani nije dodan, već on prirodno nastaje uslijed izlaganja kvasaca UV svjetlosti. Zanimljivo, zar ne? 

Izvori:

  • https://poliklinika-aviva.hr/zdravisavjeti/jacanje-imuniteta/
  • https://www.plivazdravlje.hr/centar/prehrana/18/Poremecaj-imuniteta.html
  • https://www.vasezdravlje.com/zdrav-zivot/imunitet-kljuc-vaseg-zdravlja
  • https://www.krenizdravo.hr/prehrana/vodic-za-podizanje-imuniteta-prirodnim-putem
  • https://www.donat.mg/hr/20-namirnica-koje-su-dobre-za-vas-imunitet/
  • https://www.imunoglukan.hr/imunoblog/clanak/naslov/5-simptoma-pada-otpornosti/
  • https://www.supradyn.hr/imunitet/zdravlje-je-bogatstvo
  • https://www.vasezdravlje.com/hrana-i-zdravlje/antioksidansi-u-prehrani-i-zdravlju
  • https://ordinacija.vecernji.hr/budi-lijepa/zdravi-i-u-formi/za-jacanje-imuniteta-potrebno-je-samo-20-minuta-pametno-utrosenog-vremena/
  • https://vitamini.hr/znanost-industrija/znanost/tjelesna-aktivnost-i-imunitet-762/
  • https://poliklinika-aviva.hr/zdravisavjeti/28621/
  • http://ljekarne-lipa.hr/imunoloski-sustav-i-stres/
  • https://www.krenizdravo.hr/prehrana/dodaci-prehrani/cink-u-hrani-biljni-izvori-cinka
  • https://vitamini.hr/hrana-i-zivot/hrana/kivi-1809/

Ključne besede: