Author: Anoniman

Kategorija: Blog

Aminokiseline su sastavni dijelovi proteina koje dijelimo na 3 vrste: esencijalne, neesencijalne i uvjetno esencijalne. Iz imena već možemo naslutiti njihovu važnost.


Svaka aminokiselina sastoji se od 4 elementa: dušika, kisika, ugljika i vodika. One se dijele na amino grupu, karboksilnu grupu i organsku grupu, koja je zapravo bočni lanac i različita je za svaku aminokiselinu. Njihova glavna uloga je izgradnja proteina koji povezuju stanice u tkiva, prenose minerale iz izvanstaničnog prostora u stanicu...


Esencijalnih aminokiselina (EAA) ima 9 te su one neophodne za pravilno funkcioniranje organizma, a jedini način da ih tijelo dobije je putem hrane. Organizam ih ne može sam proizvoditi niti skladištiti, stoga je važno unositi ih svakodnevno kroz raznovrsnu prehranu.


Neesencijalne aminokiseline tijelo može proizvesti iz esencijalnih te ih koristi u kombinaciji, dok su uvjetno esencijalne potrebne tijelu kada proživljava stres ili kada je aktivna neka bolest.


Često se naglašava važnost proteina u prehrani. Razlog tomu je što EAA sastavljaju protein, te kada je unesen u tijelo organizam ga rastavlja i na taj način dobiva esencijalne aminokiseline. Njih ima sveukupno 9:


LIZIN – Ova aminokiselina služi za izgradnju mišića i održavanje čvrstoće kostiju zbog toga što sudjeluje u sintezi kolagena. Također podupire oporavak nakon ozljede ili operacije, regulira stvaranje hormona i antitijela, koja jačaju imunološki sustav. Još je važan i za apsorpciju kalcija i drugih važnih minerala. 
U hrani se lizin nalazi u jajima, mliječnim proizvodima, mesu, ribi i morskim plodovima, soji, sjemenkama i orašastim plodovima.

 

HISTIDIN – Njegova najvažnija uloga je sudjelovanje u tvorbi krvnih stanica i popravak oštećenog tkiva (unutrašnjeg i vanjskog), a također održava čvrstoću mijelinske ovojnice (zaštitni sloj živčanih stanica). Njega organizam pretvara u histamin kojeg onda koristi za proizvodnju neurotransmitera. 
Glavni izvori su meso, sir, soja, sjemenke, orašasti plodovi, jaja, mahunarke i punozrnate žitarice.


TREONIN – On djelomično sastavlja kolagen, elastin i zubnu caklinu što ga čini važnim za održavanje elastičnosti kože i čvrstoće zubiju, ali i pomaže u održavanju imunološkog sustava, jetre i srca. Također sudjeluje i u metabolizmu masti. 
Njegovi izvori su: meso (najviše jetra), sjemenke, orašasti plodovi, sir te riba i morski plodovi.


METIONIN – Služi ponajviše za rast i održavanje mišićnog tkiva, noktiju i krvnih žila i pospješuje apsorpciju cinka i selena. Njegova druga vrlo važna uloga je ta da pomaže u smanjivanju masnih naslaga u jetri. 
Izvori metionina su brazilski orašćići, meso, jaja, mliječni proizvodi, mahunarke te riba i morski plodovi.

VALIN – Simptomi deficita ove aminokiseline su nesanica i smanjena kognitivna funkcija, što govori o tome koliko je on važan za optimalan rad mozga i sveukupno mentalno zdravlje. Nadalje, važan je za proizvodnju stanične energije koja pospješuje rast i izdržljivost mišića, ali i njihov oporavak nakon treninga. 
Njegovi izvori su gljive, meso, riba i morski plodovi, sir, sjemenke, orašasti plodovi i mahunarke. 

 

LEUCIN – Tijelo ga koristi u sintezi bjelančevina, reguliranju razine šećera u krvi i rast i regeneraciju mišića, posebice za trajanje napornih treninga ili bilo kojeg oblika dijete. 
Leucin se nalazi u jajima, mliječnim proizvodima, mesu, ribi i morskim plodovima, soji, sjemenkama i kikirikiju.


IZOLEUCIN – Ima razne uloge u tijelu, od kojih je svaka važna za pravilno funkcioniranje organizma. Glavni je sastojak u proizvodnji hemoglobina (protein kojim se prenosi željezo u krvi), važan je i za zacjeljivanje rana, proizvodnju hormona, održavanje razine šećera u krvi i jačanje imuniteta. 
Namirnice u kojima se on nalazi su soja, meso, riba, jaja, mliječni proizvodi, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke. 


TRIPTOFAN – Od ključne je važnosti za pravilan rast dojenčadi, što dokazuje njegovu važnost za ljude od samog početka. On je ujedno i glavna tvar u proizvodnji melatonina i serotonina, hormona koji kontrolira apetit, spavanje, raspoloženje i bolove. 
Njega možemo pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama, mesu, mahunarkama, algama, jajima i mliječnim proizvodima.


FENILALANIN – On je važan za bolju iskoristivost svih drugih aminokiselina, proteina i enzima. Njega organizam pretvara u tirozin koji održava pravilno funkcioniranje mozga, ali se i koristi u proizvodnji adrenalina i održava razinu hormona štitnjače. 
Njegovi prehrambeni izvori su soja, sjemenke bundeve, jaja, meso i plodovi mora.


Iz teksta postaje jasnije zašto su aminokiseline važne te koliko štete na organizam može nanijeti njihov nedostatak. Također, glavni izvori većine EAA su riba i plodovi mora te meso i životinjski proizvodi, ali od biljnih izvora treba naglasiti soju, heljdu i kvinoju koje su izvor svih 9 esencijalnih aminokiselina.

Dodaci prehrani s aminokiselinama preporučuju se najčešće sportašima kako bi poboljšali svoj performans, ali i ubrzali i olakšali izgradnju i oporavak mišića. Ipak, dodaci prehrani s aminokiselinama utječu na još mnoge druge aspekte: bolje raspoloženje i kvalitetu sna, mogu potaknuti brže sagorijevanje masti i masnog tkiva, pogotovo u abdominalnom području, ali i općenito održavaju mišićnu snagu i izdržljivost koja je potrebna svakom čovjeku.

Strath dodatak prehrani iz tog razloga mogu uzimati sportaši koji žele poboljšati svoj performans, ali i bilo tko drugi tko želi potaknuti optimalno fukncioniranje organizma. Strath osim vitamina i minerala sadrži i sve esencijalne aminokiseline, što ga čini savršenim izborom za svakoga tko želi poboljšati kvalitetu života i funkcioniranje organizma. 


Izvori:

  • https://www.healthline.com/nutrition/essential-amino-acids#bottom-line
  • https://www.britannica.com/science/amino-acid/Amino-acid-reactions#ref277271
  • https://www.krenizdravo.hr/prehrana/dodaci-prehrani/aminokiseline-sto-su-i-zasto-ih-trebamo
  • https://www.farmacia.hr/farmacia-preporucuje/clanci/534/zasto-nam-trebaju-aminokiseline/
  • https://www.fitness.com.hr/prehrana/dodaci-prehrani/Aminokiseline.aspx
  • https://gymbeam.hr/blog/esencijalne-aminokiseline-eaa-i-njihovi-ucinci-izvori-i-doziranje/ž
     

Ključne riječi: