Author: Mirja Zupčić, Mag. Nutr.

Kategorija: Blog

Naša koža neprestano doživljava promjene, a stanje kože uvelike ovisi o cjelokupnom zdravstvenom stanju pojedinca. Uravnotežena prehrana igra važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju ljudskog tijela, pa tako i kože. U ljetnim mjesecima naša koža izlazi u prvi plan stoga se ljeti treba dodatno brinuti za njezino zdravlje. U nastavku pročitajte nekoliko najvažnijih savjeta kako se brinuti za zdravlje i ljepotu kože.


1. Ne zaboravite na zaštitu kože od sunca
Starenje kože je složen proces kojeg uzrokuju dva mehanizma djelovanja. Od prvog mehanizma, odnosno kronološkog starenja ne možemo pobjeći, no na neke vanjske uzročnike starenja možemo djelovati. UV zračenje je vanjski uzročnik starenja, a djeluje na način da uzrokuje pretjerano stvaranje reaktivnih kisikovih spojeva u koži i tako dovodi do oksidativnog stresa. Primarna zaštita od štetnog sunčevog zračenja su kreme s visokim zaštitnim faktorom, međutim, našu kožu možemo zaštititi i iznutra. Određeni spojevi iz hrane posjeduju antioksidativna svojstva koja mogu poništiti štetno djelovanje slobodnih radikala u koži i sprječiti prijevremeno starenje. 


2. Oboružajte se nutrijentima iz hrane s antioksidativnim djelovanjem
Najpoznatiji nutrijenti s blagotvornim djelovanjem na kožu su svakako karotenoidi, no voće i povrće obiluje i brojnim drugim fitokemikalijama korisnim za zdravlje i ljepotu kože. Primjerice peršin sadrži apigenin, kora jabuke kvercetin, korijen kurkume kurkumin, sjemenke grožđa proantocijanidine i grožđe i vino resveratrole. Ove bioaktivne komponente imaju utjecaj na stanje kože poput pojave bora, elastičnosti, čvrstoće, stupnja hidracije i boje.

 

3. Odaberite prirodni booster vitamina i minerala
Određeni vitamini i minerali posjeduju antioksidativna svojstva, a radi se o vitaminima A, C i E te mineralima selenu i cinku. Normalna koža sadrži visoke koncentracije ovih vitamina i minerala koji podržavaju važne funkcije kože, stimuliraju obnovu kože i sintezu kolagena te pomažu u antioksidativnoj zaštiti od fotooštećenja izazvanog UV zračenjem. Strath dodatak prehrani s biljnim kvascima je prirodni eliksir koji sadrži više od 60 vitamina, minerala i gradivnih tvari. Strath dodatak prehrani nije uobičajeni vitaminsko mineralni dodatak prehrani već se smatra prirodnim boosterom zbog dokazanog djelovanja na povećanje apsorpcije nutrijenata iz hrane do čak 10 puta. 


4. Adekvatno se hidrirajte
Adekvatan unos vode najprirodniji je način kako postići blistavu i zdravu kožu. Istraživanje objavljeno 2015. godine pokazalo je kako unos vode viši od 3,2 L tijekom mjesec dana značajno poboljšava stupanj hidracije površinskog i dubinskih slojeva kože, a time i elastičnost i sveukupni izgled kože. 


5. Osigurajte koži dovoljne količine sna
Tijelu je potrebno vrijeme za oporavak, stoga bez obzira na duge dane i gust raspored važno je pobrinuti se da organizmu omogućimo dovoljno sna što je otprilike između 7 i 9 sati. Budući da se ne brani od sunca i slobodnih radikala, tijekom noćnog sna koža se može usredotočiti na regeneraciju. Dok spavamo protok krvi je konstantan i koža dobiva sve potrebne nutrijente kako bi bila zdrava i lijepa. 

Literatura:

  • Michalak M, Pierzak M, Kręcisz B, Suliga E. Bioactive Compounds for Skin Health: A Review. Nutrients. 2021; 13(1):203.
  • Palma, L., Marques, L. T., Bujan, J., & Rodrigues, L. M. (2015). Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 8, 413–421.  
  • Observational study on the effect of Bio-Strath (Strath) Food Supplement on the haemoglobin levels of pregnant women ("Schweiz. Zeitschrift GanzheitsMedizin", 10/2000, Schweiz, L. Leffler, T. Leffler, P.W. Joller)

Ključne riječi: