Author: Anoniman

Kategorija: Blog

 

Pravilna i uravnotežena prehrana važan je dio zdravog starenja. Pomaže u održavanju adekvatne tjelesne mase, a još bitnije osigurava unos potrebnih nutrijenata. Također, smanjuje rizik od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvožilja te dijabetesa.

 

Bez obzira što su osobama starije dobi energetske potrebe smanjene, potrebna im je jednaka ili čak veća količina hranjivih tvari (vitamina i minerala) uspoređujući ih s potrebama mlađe populacije. Kako bi se kvaliteta njihova života održala ili poboljšala, puno veću pažnju trebalo bi posvetiti pravilnim prehrambenim navikama te kvaliteti i odabiru namirnica prikladnih ovoj životnoj dobi.

Poseban naglasak stavlja se na vitamine B skupine, točnije folnu kiselinu, vitamin B12 i vitamin B6. Također, od posebnog značaja je i vitamin D, a od minerala su to željezo, kalcij, cink i magnezij. U prehrani osoba starije dobi često je prisutan i nedostatan unos proteina što može utjecati na slabljenje imuniteta, smanjenje mišićne mase, sporije zarastanje rana te smanjenje gustoće kostiju, odnosno osteopenije i osteoporoze. Stoga su preporuke za osobe starije dobi veće u usporedbi s onima srednje i mlađe životne dobi.

Plazmolizirani biljni kvasac prirodni je dodatak prehrani idealan za osobe starije dobi jer sadrži više od 61 metabolički aktivnu tvar, uključujući vitamine, minerale, sve aminokiseline te ostale važne gradivne elemente.

 

Povećanje apetita kao prva točka djelovanja 

Uzroci smanjenja apetita kod osoba starije dobi su raznoliki, a navedeni su neki od njih:

  • smanjenje osjeta okusa, mirisa i vida
  • problemi sa zubima i otežano žvakanje hrane
  • depresija
  • lijekovi koji smanjuju apetit.

Smanjeni apetit može dovesti do ukupno manjeg unosa hrane što najčešće dovodi do nedovoljnog unosa esencijalnih nutrijenata. Posljedica je pothranjenost, smanjenje mišićne mase, slabljenje kostiju te sveukupno smanjenje kvalitete života pojedinca. Znanost potvrđuje da dodatak plazmoliziranog biljnog kvasca može blagotvorno djelovati na povećanje apetita. 

 

Poboljšanje koncentracije

Kod osoba starije dobi često se primjećuje smanjenje koncentracije, pamćenja i ostalih kognitivnih sposobnosti.

 

Pravilna prehrana i unos esencijalnih nutrijenata ključni su u održavanju svih mentalnih funkcija.

 

Tome dakako pomažu tjelesna aktivnost, kao i mentalne vježbe koje uključuju omiljene razbibrige osoba starije dobi poput križaljki, sudoku i ostalih zagonetki. U ovoj životnoj dobi preporučuju se i dodaci prehrani koji sadrže nutrijente i aktivne tvari namijenjene poboljšanju kognitivnih sposobnosti. Rezultati studije koja je uključila 184 osobe starije dobi pokazali su da plazmolizirani biljni kvasac poboljšava opće stanje, kratkoročno pamćenje i cirkulaciju ispitanika.

Pomoć kod osteoporoze

Smanjena čvrstoća kostiju dio je normalnog procesa starenja koje može značajno napredovati uslijed neadekvatnog prehrambenog unosa. Nedovoljan unos kalcija i vitamina D neposredno je povezan sa smanjenjem koštane mase. Manje je poznato kako se niski status vitamina B6, B12 i folata također povezuju s gubitkom koštane mase, a željezo može imati zaštitni učinak na kosti. Pokazalo se da dodatak plazmoliziranog biljnog kvasca može potaknuti sazrijevanje stanica koje izgrađuju kost, a smanjiti stvaranje stanica koje razgrađuju stanice kosti. Stoga, plazmolizirani biljni kvasac od izuzetne je koristi kod osoba starije dobi koji imaju veći rizik od prijeloma kostiju.

 

Zaključno,  plazmolizirani biljni kvasac može se preporučiti osobama starije dobi kojima je smanjen apetit, imaju osljabljele kognitivne sposobnosti te im je smanjena koštana masa.

 

Strath plazmolizirani biljni kvasac, osim u našem  web shopu,  možete pronaći u specijaliziranim trgovinama i ljekarni u cijeloj Hrvatskoj: bio&bio, Biosvijet, dm otc trgovine, Garden.

 

Ključne riječi: