Author: Anoniman

Kategorija: Blog

Svibanj se obilježava kao mjesec podizanja svijesti o celijakiji, stoga podsjećamo na važnost strogog pridržavanja bezglutenske prehrane te unosa ključnih nutrijenata kod oboljelih. 


Što je celijakija?


Celijakija je nasljedna bolest imunosnog sustava u kojoj gluten uzrokuje oštećenje sluznice tankog crijeva u genetski predodređenih osoba. Kako je tanko crijevo mjesto gdje se odvija apsorpcija velikog broja nutrijenata, neliječena celijakija može biti uzrokom nedostatka brojnih ključnih nutrijenata. 


Liječenje celijakije – doživotna bezglutenska prehrana


Jedina sigurna terapija ove bolesti je provođenje striktne bezglutenske prehrane. Gluten je prirodno prisutan protein u žitaricama kao što su pšenica, raž, ječam i zob. Dakle, sve namirnice koje sadrže navedene žitarice i njihove proizvode potrebno je u potpunosti eliminirati iz prehrane oboljelih jer i minimalne količine glutena mogu biti štetne za oboljele. Osobe oboljele od celijakije posebno moraju obratiti pažnju na nekoliko stavki pri kupnji i pripremi namirnica. Skriveni izvori glutena mogu se naći na posve neočekivanim mjestima, a oni uključuju različite aditive poput konzervansa i različitih stabilizatora koji se nalaze u procesiranim namirnicama. Dakle, oboljeli se trebaju sprijateljiti s deklaracijama proizvoda koje kupuju i dobro proučiti njihov sadržaj prije stavljanja u košaricu. 

 

Nutritivni nedostaci i kako ih nadomjestiti


Kada govorimo o liječenju celijakije, jedina sigurna terapija je bezglutenska prehrana, odnosno prehrana koja se sastoji od namirnica koje ne sadrže gluten. Uz bezglutensku prehranu, kao dio terapije, često se preporuča dodatna suplementacija vitamina i minerala kako bi se nadoknadili mogući nutritivni nedostaci.


Odabir prirodnog dodatka prehrani bez glutena


U moru dodataka prehrani, osobama oboljelima od celijakije gotovo je nemoguć zadatak odabrati pravi. Srećom, na tržištu postoje dodaci prehrani koji se razlikuju od ostalih. 


Strath® plazmolizirani dodatak prehrani u obliku tableta siguran je izbor za osobe oboljele od celijakije, ali i sve ostale koji žele prirodni dodatak prehrani.

 

Na svakom pakiranju Strath plazmoliziranog biljnog kvasca u obliku tableta naznačen je simbol prekriženog klasa koji je svojevrsno „zeleno svjetlo“ za oboljele od celijakije. 

Strath® dodatak prehrani temeljen na plazmoliziranom biljnom kvascu potpuno je prirodan proizvod na bazi kvasca i raznovrsnog ljekovitog bilja. U specifičnom postupku proizvodnje plazmoliziranog biljnog kvasca, stanicama kvasca se dodaje više od 50 odabranih ekstrakata ljekovitih biljnih vrsta. Stanice kvasca potom metaboliziraju mnogobrojne sastojke biljnih ekstrakata, što rezultira nastankom konačnog prirodnog proizvoda jedinstvenog sastava, biljnog kvasca. 


Plazmolizirani biljni kvasac pokazuje brojne blagotvorne učinke na održavanje zdravlja cijelog organizma. Dodaci prehrani temeljeni na biljnom kvascu bogati su izvori vitamina B skupine, sadrže i brojne minerale, poput željeza, cinka, kroma, selena i brojnih drugih esencijalnih mikroelemenata koji su važni nutrijenti za oboljele od celijakije. Anemija je jedna od vrlo čestih „tihih“ simptoma celijakije, a studije pokazuju kako Strath® plazmolizirani biljni kvasac može pomoći u održavanju stabilne razine željeza u krvi. Kako prepoznati anemiju u trudnoći možete pročitati ovdje.

Osim vitamina i minerala, biljni kvasac sadrži i lakoprobavljive proteine te sve aminokiseline koji također mogu nedostajati oboljelima čija je prehrana netom prije postavljanja dijagnoze često neadekvatna. 


Na kraju ponovo ističemo važnost provođenja stroge bezglutenske prehrane kod oboljelih od celijakije, koje osim izbjegavanja glutenskih namirnica uključuje i prepoznavanje i izbjegavanje dodataka prehrani i lijekova koje sadrže gluten. 

 

Strath plazmolizirani biljni kvasac, osim u našem  web shopu,  možete pronaći u specijaliziranim trgovinama i ljekarnama u cijeloj Hrvatskoj: bio&bio, Biosvijet, dm otc trgovine, Garden.

Autor: Petra Vlak, mag.nutr.

Ključne riječi: