Author: Anoniman

Kategorija: Blog

 

Svaka trudnoća je drugačija, ali postoje neke tegobe i stanja koje može očekivati većina žena. Jedna od takvih učestalih tegoba je anemija u trudnoći. Do ovoga stanja dolazi kada je u tijelu smanjen broj crvenih krvnih stanica koje dopremaju kisik iz pluća do ciljnih tkiva. Blaga anemija uzrokuje osjećaj iscrpljenosti, a ako se ne liječi, može postati ozbiljna te imati nepovoljan učinak na dijete.

Što uzrokuje anemiju tijekom trudnoće?

Anemija je rezultat dugotrajne negativne ravnoteže željeza u organizmu i očiti dokaz nedostatka željeza. Nedostatak željeza najčešći je uzrok pojave anemije prilikom koje dolazi do smanjene razine hemoglobina u krvi. Tijekom trudnoće organizam majke napornije radi kako bi osigurao sve potrebne nutrijente za bebu u razvoju. Kako bi se omogućio bolji transport kisika i nutrijenata, dolazi do povećanja volumena krvi majke, i to čak za 30 do 50 posto.

 

Simptomi anemije

Blagi slučajevi anemije najčešće uopće nemaju simptome, ali umjerena do teška stanja mogu uzrokovati sljedeće:

 • osjećaj umora ili opće slabosti
 • bljedilo lica
 • nestanak daha, jako lupanje srca ili  osjećaj probadanja u prsima
 • osjećaj nesvjestice
 • hladnoća u rukama i nogama
 • žudnja za neprehrambenim proizvodima poput prljavštine, gline ili kukuruznog škroba.

Kod trudnica se svi ovi simptomi mogu i ne moraju javiti. Srećom, laboratorijske pretrage u cilju otkrivanja anemije obavljaju se rutinski tijekom prenatalne njege. Ako ste iz bilo kojeg razloga zabrinuti zbog nekog od navedenih simptoma obratite se svojem liječniku.

 

Čimbenici rizika za anemiju

Povećani rizik za razvoj anemije imaju:

 • trudnice s višeplodnom trudnoćom
 • trudnice koje su imale dvije ili više trudnoća s malim vremenskim razmacima
 • trudnice koje ne konzumiraju dovoljno hrane bogate željezom
 • trudnice koje su imale obilne mjesečnice prije trudnoće
 • trudnice koje redovito povraćaju zbog jutarnjih mučnina.
Kako pristupiti ovom problemu?

Ako ste trudni ili pokušavate zatrudnjeti, budite svjesni važnosti dovoljnih količina željeza, folne kiseline i vitamina B12. Konzumirajte hranu bogatu ovim nutrijentima i obratite se svom liječniku ako uočite simptome anemije. Većina žena može unijeti adekvatne količine željeza, folne kiseline i vitamina B12 pravilnom prehranom, odnosno pravilnim odabirom namirnica koje su bogate navedenim nutrijentima. Stoga se svakako preporučuje konzumacija mesa peradi, ribe, nemasnog crvenog mesa i jaja, a od namirnica biljnog podrijetla u svakodnevnu prehranu trebalo bi uključiti namirnice kao što su mahunarke, orašasto voće i različite sjemenke, tamnozeleno lisnato povrće, banane i obogaćene žitarice. Željezo iz životinjskih izvora lakše se apsorbira, a ono biljnog podrijetla bi trebalo konzumirati zajedno s namirnicama bogatim vitaminom C kako bi se poboljšala apsorpcija. U slučajevima kada nije moguće zadovoljiti potrebe za željezom isključivo prehranom, treba se posavjetovati s liječnikom o prihvatljivim oblicima dodataka prehrani sa željezom. 

Strath plazmolizirani biljni kvasac kao dodatak prehrani za trudnice

Strath je prirodni dodatak prehrani na bazi kvasca i ljekovitog bilja. Moglo bi se reći da je Strath prirodni multivitaminski dodatak prehrani koji sadrži 61 vitalnu tvar uključujući vitamine, minerale i aminokiseline. Strath plazmolizirani biljni kvasac ima sinergijski učinak svih sastojaka, stoga je izvrsna podloga i prirodni milje koji omogućuje i bolju bioraspoloživost pojedinačnih mikronutrijenata, posebice vitamina B1 i željeza.

 

Provedena studija pokazala je kako Strath može povećati bioraspoloživost željeza i to do 6 puta, te vitamina B1, čak do 10 puta.

 

Vrlo zanimljivo istraživanje koje je provedeno na trudnicama pokazalo je kako Strath pomaže u održavanju stabilne razine hemoglobina u krvi tijekom trudnoće, bez potrebe za uzimanjem dodatnih vitamina ili dodataka prehrani sa željezom. Također, Strath doprinosi poboljšanju općeg stanja i vitalnosti trudnica, ali i dojilja. Ova istraživanja snažno ukazuju na to da se Strath plazmolizirani biljni kvasac može koristiti kao idealan dodatak prehrani za trudnice i dojilje te općenito za sve žene reproduktivne dobi.

 

Strath plazmolizirani biljni kvasac, osim u našem  web shopu,  možete pronaći u specijaliziranim trgovinama i ljekarni u cijeloj Hrvatskoj: bio&bio, Biosvijet, dm otc trgovine, Garden.

Ključne riječi: