Author: Mirja Zupčić, Mag. Nutr.

Kategorija: Blog

Nedostatak vitamina D globalno je rasprostranjeni zdravstveni problem. Čak ni tropske zemlje poput Indije nisu iznimka, a nedostatak vitamina D prisutan je među svim dobnim skupinama. Ublažavanje nedostatka vitamina D od javnog je zdravstvenog značaja, pogotovo u doba pandemije jer se status vitamina D u krvi smatra jednim od parametara na temelju kojeg se može procijeniti tijek i ishod bolesti COVID-19 nakon zaraze virusom. Naime, veliko istraživanje u nekoliko bolničkih centara pokazalo je kako su osobe oboljele od COVID-19 bolesti, a koje su imale nedostatak vitamina D u krvi, imali lošije ishode liječenja, dok su oni s adekvatnim koncentracijama vitamina D prošli značajno bolje.


Kako zadovoljiti potrebe organizma za vitaminom D
Glavna strategija za prevenciju nedostatka vitamina D je njegov unos putem dodataka prehrani. Ova se preporuka pogotovo odnosi na hladniji dio godine kada se ne možemo osloniti na sunce kao izvor vitamina D. Iako i hrana predstavlja izvor vitamina D, prehranom je gotovo nemoguće zadovoljiti potrebe organizma jer je glavni preduvjet svakodnevno jesti veće količine namirnica bogatih vitaminom D poput masne ribe, goveđe jetre i žumanjaka. 

Postoje dvije vrste vitamina D – jednog nazivamo biljni, a drugog "životinjski". Prvi je vitamin D2 ili ergokalciferol koji je biljnog podrijetla, a proizvode ga gljive i kvasci. Drugi je vitamin D3 ili kolekalciferol koji se sintetizira u našoj koži kod izlaganja UV zračenju, a osim u hrani dostupan je u dodacima prehrani te se dobiva iz životinjskih izvora, najčešće iz ovčje vune. Strukturno gledano, samo su dvije razlike razlike između ova dva oblika vitamina, a radi se o jednoj dvostrukoj vezi i jednoj dodatnoj metilnoj skupini kod vitamina D2 koju vitamin D3 ne posjeduje. Oba vitamina u našem organizmu prolaze dva niza enzimskih reakcija kako bi se pretvorili u aktivni oblik. Prvi niz se odvija u našoj jetri, a drugi u bubrezima. 


Jesu li obje vrste vitamina D jednako vrijedne?
Kada gledamo učinkovitost apsorpcije u organizmu, uvriježilo se kako je apsorpcija vitamina D3 životinjskog porijekla veća od apsorpcije vitamina D2 koji je biljnog porijekla. Ova je činjenica točna kada se vitamin D primjenjuje u tjednim, mjesečnim i tromjesečnim dozama, međutim, ako se vitamin D unosi svakodnevno tada je razlika između ova dva oblika vitamina zanemariva. 

 

Glavna poruka: ključno je vitamin D unositi svakodnevno
Najnovija istraživanja pokazuju kako je za normalno funkcioniranje imunosnog sustava važna ne samo adekvatna doza vitamina D već i vrijeme uzimanja ovog dodatka prehrani. Naime, tjedno, mjesečno i tromjesečno doziranje učinkoviti su za normalnu funkciju kostiju, međutim, ako želimo dobar imunosni sustav vitamin D moramo unositi svakodnevno, a doze koje se preporučuju su od 400 IJ do 1000 IJ. Vitamin D najbolje se apsorbira ako se unosi u sklopu obroka koji ima mali sadržaj masti, jer iskoristivost u organizmu pospješuje prisutnost prirodnih spojeva iz hrane. 


Prednosti Stratha kao izvora vitamina D
Strath dodatak prehrani na bazi biljnih kvasaca s vitaminom D osigurava upravo ono što organizmu treba – opskrbu prirodnim vitaminom D kojeg su proizveli sami kvasci, kao i cijelim univerzumom vitalnih i hranjivih tvari koji osiguravaju milje potreban za uspješnu apsorpciju vitamina D. Važno je napomenuti kako Strath ima potvrdu djelovanja u obliku laboratorijskog i kliničkog istraživanja gdje se pokazalo da je Strath uspješna profilaksa zimskih respiratornih infekcija. 


Literatura:

  • Rhodes J, Dunstan F, Laird E, et al COVID-19 mortality increases with northerly latitude after adjustment for age suggesting a link with ultraviolet and vitamin D BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020;bmjnph-2020-000110
  • Balachandar R, Pullakhandam R, Kulkarni B, Sachdev HS. Relative Efficacy of Vitamin D2 and Vitamin D3 in Improving Vitamin D Status: Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2021;13(10):3328. Published 2021 Sep 23. doi:10.3390/nu13103328
  • Dawson-Hughes B, Harris SS, Palermo NJ, Ceglia L, Rasmussen H. Meal conditions affect the absorption of supplemental vitamin D3 but not the plasma 25-hydroxyvitamin D response to supplementation. J Bone Miner Res. 2013 Aug;28(8):1778-83. doi: 10.1002/jbmr.1896. PMID: 23427007
  • Influenza and colds in winter ? prophylaxis with a food supplement in comparison with the influenza vaccination ("Schweiz. Zeitschrift Ganzheits Medizin" 8(5), 1996, P.W. Joller)
     

Ključne riječi: