Author: Anoniman

Kategorija: Blog

Jeste li znali da je magnezij četvrti najzastupljeniji mineral u našem tijelu? Svaka stanica u tijelu treba magnezij za pravilnu funkciju, štoviše ovaj mineral nužan je za održavanje gotovo šest stotina metaboličkih procesa u organizmu. Gotovo 60% ovog minerala pohranjeno je u kostima, dok je ostatak podijeljen između mišića, mekih tkiva i tjelesnih tekućina, primarno krvi.

 

Zašto je magnezij važan za sportaše?

 

Brojne uloge magnezija važne su upravo sportašima:

  • Magnezij sudjeluje u metabolizmu stvaranja energije iz hrane koju jedemo.
  • Nužan je i za pravilan rad mišića, jer sudjeluje u kontrakciji i relaksaciji mišićnog tkiva.
  • S obzirom da se većina magnezija pohranjuje u kostima, adekvatan unos ovog minerala važan je za održavanje zdravlja koštanog tkiva.
  • Magnezij izgrađuje proteine, odnosno pomaže u stvaranju novih molekula proteina iz pojedinačnih aminokiselina.
  • Magnezij pomaže u bržem oporavku nakon tjelesne aktivnosti.
  • Magnezij sudjeluje u održavanju normalnog funkcioniranja živčanog sustava, a blagotvorno djeluje na kognitivne funkcije i koncentraciju.
  • Magnezij ima i protuupalna svojstva, odnosno može sniziti krvne markere upale koji su podloga za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti, poput dijabetesa.
Prati li unos magnezija potrebe?


Bez obzira na sve navedene blagotvorne učinke koje magnezij ima, nažalost, više od polovice odraslih ne zadovoljava preporučene dnevne doze. Nedovoljan unos magnezija najčešće se povezuje sa brzim načinom života i nepravilnom prehranom koja se temelji na industrijskoj (procesiranoj) hrani siromašnoj magnezijem. Bogati izvori ovog esencijalnog minerala su cjelovite žitarice (poput pšenice, ječma, riže ili zobi), mahunarke (kao što su slanutak, grah, grašak, leća i soja), sjemenke, orašasto i sušeno voće, ali i plava riba poput tune. Zanimljivo je kako se i tamna čokolada s visokim udjelom kakao dijelova može smatrati izvorom magnezija.

Zašto posegnuti za magnezijem u prirodnom okruženju?

Iako su dostupni brojni oblici magnezija na tržištu, u posljednje vrijeme  potrošači se sve više okreću sve prirodnim dodacima prehrani. Promjena svijesti potrošača o tome što unose u svoj organizam daje prednost dodacima prehrani koji se temelje na sirovinama provjerene kvalitete.

Plazmolizirani biljni kvasac pokazao se kao idealna podloga i prirodno okruženje koje omogućuje povećanu iskoristivost magnezija u našem probavnom sustavu. Jedna od brojnih prednosti ovog pripravka jedinstvenog sastava je sinergijski učinak svih mikronutrijenata prisutnih u plazmoliziranom biljnom kvascu koji povećavaju njegovu bioraspoloživost.

 

Istraživanja koja su promatrala utjecaj plazmoliziranog biljnog kvasca na sportsku izvedbu tijekom razdoblja visokog intenziteta pokazala su kako uzimanje ovog dodatka prehrani može značajno povećati izdržljivost sportaša, ali i rekreativaca. Ispitanici su, naime, primijetili kako im se nakon uzimanja plazmoliziranog biljnog kvasca poboljšala probava i apetit, ali i kvaliteta sna. Osim toga, i treneri su uočili kako njihovi sportaši imaju bolju koncentraciju te se mnogo brže oporavljaju nakon izlaganju naporu. Kod gotovo 70% sportaša zabilježeno je značajno bolje podnošenje stresa, ali i smanjenje umora te povećanje vitalnosti što uvelike doprinosi poboljšanju kvalitete njihove sportske izvedbe.

Osim dobro poznatog utjecaja na mišiće, magnezij sudjeluje i u održavanju zdravlja kostiju. Pokazalo se da dodatak plazmoliziranog biljnog kvasca može potaknuti sazrijevanje stanica koje izgrađuju kost, a smanjiti stvaranje stanica koje razgrađuju stanice kosti. Stoga, plazmolizirani biljni kvasac u kombinaciji s magnezijem može biti od izuzetne koristi kod sportaša čije su kosti pod svakodnevnim stresom, a pogotovo kosti mladih sportaša i djece koja su još u razvoju.

 

Strath plazmolizirani biljni kvasac, osim u našem  web shopu,  možete pronaći u specijaliziranim trgovinama i ljekarni u cijeloj Hrvatskoj: bio&bio, Biosvijet, dm otc trgovine, Garden.

 

Više o Strathu možete pročitati na linku.


Izvor: Vitamini.hr. - https://vitamini.hr/blog/vitaminoteka/prirodni-izvor-magnezija-optimalnu-sportsku-izvedbu-14099/ 

Ključne riječi: