Avtor: Iva Delić

Kategorija: Blog

Osobe koje se intenzivno bave sportom nedvojbeno moraju slijediti određena pravila. U nastavku donosimo savjete pomoću kojih ćete poboljšati vlastitu tjelesnu izvedbu bili vi rekreativac ili profesionalac.


POSTAVITE SI CILJ
Cilj treba biti izazovan, ali i realan. Uspješni sportaši svakodnevno si postavljaju manje ciljeve koji ih vode do ispunjenja većeg, glavnog cilja. Trebate osvijestiti tko ste, koje su vaše mogućnosti i zapitati se što želite postati – i naravno u skladu s tim onda djelovati. Također je važno da si date dovoljno vremena za izvršenje ciljeva. U sportu je veoma važna fizička sprema, ali mentalna snaga je ono što čini razliku. Uvijek budite pozitivni, čak i ako izgubite utakmicu, prihvatite poraz i pokažite poštovanje protivniku – upravo je to odlika velikih sportaša.

ODMOR JE VAŽAN
Sportaši bez obzira što znaju koliko je važan, često zanemaruju ovaj savjet. Razlozi su različiti, ali vašem je tijelu jednostavno potreban odmor.  Odrasle osobe trebaju od 7 do 9 sati sna.  Nedovoljna količina sna može dovesti do ozbiljnih poteškoća, a studije su pokazale da nedostatak sna uzrokuje probleme s pažnjom i koncentracijom, usporene reakcije, slabiju fizičku spremu i učestale promjene raspoloženja.

KVALITETNA PREHRANA 
Sport zahtjeva mnogo odricanja i velike napore kako bi se ostvarili željeni rezultati. Prehrana i trening usko su povezani jer sportaši imaju daleko veće energetske potrebe nego osobe koje se ne bave sportom. Kroz prehranu je moguće unaprjeđenje snage i izdržljivosti što su bitni faktori kada se osoba natječe.

  • Vitamini - Vitamini B1, B2, B3, B5, B6 vrlo su važni u prehrani sportaša, obzirom da sudjeluju u dobivanju potrebne energije, dok je vitamin B12 snažan faktor u izgradnji krvi i održavanju stanica. Prirodni izvori ovih vitamina su piletina i bijelo pureće meso, pšenične klice, ječam, mlijeko i mliječni proizvodi, bademi, cvjetača, prokulica, jaja, kikiriki, tuna, datulje, smokve. Vitamin C poboljšava imunitet organizma jer djeluje kao snažan antioksidans, a namirnice bogate ovim vitaminom su limun, naranča, paprika, kivi, zeleno povrće.
  • Magnezij – važan je faktor u funkciji živčanog sustava, a potiče i normalan rad srca. Suplementacija ovog minerala otklanja grčeve mišića koji su česta pojava kod sportaša, dok magnezij ubrzava oporavak i od upale mišića. Namirnice bogate ovim mineralom su soja, lisnato zeleno povrće, orasi, bademi, banane, žitarice, smeđa riža.
  • Ostalo – Kalij i natrij su važni elektroliti koji reguliraju razinu vode u organizmu. Niska razina može izazvati dehidrataciju, slabost i grčeve mišića. Željezo pospješuje rast, potiče otpornost prema bolestima i sprječava nastanak zamora dok cink ubrzava zacjeljivanje unutarnjih i vanjskih ozljeda i rana. Potiče i mentalnu svježinu, te vitalnost. Bogati izvori željeza su goveđa i teleća jetra, tuna, soja, bundeve, zob, grašak, smokve, kvasac, a cink se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima, mahunarkama, orasima,..

AS IZ RUKAVA - Strath® Vitality +Mg
Strath Vitality sa dodatkom magnezija iz mora preporuča se sportašima kod fizičkih napora tijekom treninga i natjecanja, jer je povećan unos vitalnih elemenata nužan kod fizičkog i mentalnog stresa.

Magnezij doprinosi normalnoj mišićnoj  funkciji, funkciji živčanog sustava i smanjenju umora kod sportaša. Osim magnezija Strath sadrži i sve ostale potrebne vitamine i minerale koje bi jedan sportaš trebao unositi – vitamine B skupine, vitamin C, krom, kalcij, kalij, natrij, željezo, cink i još preko 50 drugih. 

Izvori:

  • https://hr.10steps.org/tre-un-bon-sportif-1590
  • https://hr.yevgenykafelnikov.com/how-get-better-sports
  • https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/1652/Prehrana-sportasa.html
  • https://www.zdravobudi.hr/clanak/neurologija/zasto-je-spavanje-bitno-20066
  • https://strath.hr/hr/novosti/prehrana-i-sport/
  • https://strath.hr/hr/proizvodi/asortiman/strath-vitality/
     


 

Ključne besede: