Avtor: Iva Delić

Kategorija: Blog

Priprema je pola posla
Ključ je u tome da slušate svoje tijelo i prilagodite rutinu vježbanja drugačijem vremenu. Pripremate li se za vježbanje na otvorenom, neka to bude u hladu – rano ujutro ili predvečer kada temperature već polagano opadaju. Također, obucite laganiju sportsku odjeću od prozračnih materijala koja neće dodatno zagrijavati vaše tijelo. Od koristi vam mogu biti i sprejevi za komarce, koji će ubode smanjiti na minimum. 

Tuširanje hladnom vodom
Prije nego se uputite na trening, istuširajte se hladnom vodom, koja će ohladiti cijelo tijelo. Osjećat ćete se bolje i energičnije, pa ćete odraditi i bolji trening. Lista benefita je zaista dugačka, a samo neki od njih su: jačanje imuniteta, pospješivanje krvotoka, kao i produbljivanje disanja - to je prirodna reakcija organizma na stres koji je izazvala hladnoća.

Tijelu treba više kisika da bi proizvelo vlastitu toplinu. Zahvaljujući tome, hladan tuš širi pluća koliko i tjelovježba. Povećani unos kisika znači i manju iscrpljenost tijekom dana, te veću izdržljivost u sportskim aktivnostima.

Hidracija
Ponesite dovoljnu količinu vode sa sobom jer svaka aktivnost pri kojoj se dodatno znojite, zahtjeva unos vode. Da biste bili sigurni kako ćete tijekom vježbanja uzimati dovoljnu količinu vode, izbjegavajte prije sportskih aktivnosti uzimanje kofeinskih napitaka jer oni ne hidriraju tijelo u istoj mjeri kao voda ili izotonični napici. Tekućinu je važno unositi i prije i tijekom i nakon treninga. 

 

Slušajte svoje tijelo
Ako se već nakon pola sata treninga na vrućini ne osjećate dobro, iako inače vježbate i po sat vremena – poslušajte svoje tijelo i stanite. Važno je obratiti pažnju na signale koje vam organizam šalje. Stoga ako se ne osjećate dobro, umorni ste i iscrpljeni - jednostavno nemojte forsirati svoje tijelo. 

Dodaci prehrani
Kako bi vaš organizam lakše prebrodio naporne treninge i vrućine, važno je tijelo opskrbiti potrebnim vitaminima i mineralima. Strath Vitality + Mg sadrži magnezij iz mora koji doprinosi normalnoj mišićnoj funkciji, a opće je poznato i kako magnezij pomaže u regeneraciji mišića nakon treninga i ubrzava oporavak kod upale mišića. 

 

Strath Vitality je baziran na plazmoliziranom biljnom kvascu koji sadrži preko 60 prirodnih vitalnih nutrijenata i prirodna je potpora sportašima nakon intenzivnih treninga.
Izvori:

  • https://zena.rtl.hr/bolja-ja/fitness/ljetne-vrucine-i-vjezbanje-5-savjeta-koje-je-dobro-znati-392ec04e-ce7d-11eb-a5c8-2e5a94c53239 
  • https://miss7zdrava.24sata.hr/fitness/zlatna-pravila-vjezbanja-po-neizdrzivim-vrucinama-16726
  • https://www.ljepotaizdravlje.hr/najbolji-savjeti-za-vjezbanje-tijekom-paklenih-vrucina/
  • https://www.orlandofit.hr/kada-i-kako-sigurno-vjezbati-tijekom-vrucih-ljetnih-dana/

Ključne besede: