Author: Sanja Matić

Kategorija: Blog

Određene bakterije, virusi i gljivice mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Međutim, naše tijelo također sadrži tvari koje mogu narušiti naše zdravlje - one su poznate kao slobodni radikali. Slobodni radikali se stvaraju u tijeku svakog normalnog metaboličkog procesa te su bezopasni u normalnim količinama.

 

Problem nastaje kad, na primjer, previše sporta i stresa povećava broj slobodnih radikala u tijelu. Također postoje i slobodni radikali koje proizvodi naš imunološki sustav kada se bori protiv patogenih mikroorganizama od kojih se možemo razboljeti. Unos različitih umjetno stvorenih tvari u našoj prehrani također pridonosi razvoju slobodnih radikala, kao i unos lijekova te sve veća izloženost zagađenjima iz okoliša.

 

Previše slobodnih radikala uzrokuje tzv. oksidativni stres. Proces oksidacije može se objasniti na primjeru kriške jabuke. Jednom kad se jabuka razreže, ona će u dodiru sa zrakom vrlo brzo postati smeđe boje – odnosno oksidirati . Međutim, ako se poprska limunovim sokom, vitamin C iz limuna ima antioksidativni efekt. Drugim riječima, štiti jabuku od oksidiranja.

 

Više od 30 godina znanstvenici ulažu veliki napor u istraživanje ove teme te su otkrili da su slobodni radikali odgovorni za mnoge bolesti, a posebno za ubrzani proces starenja. Njihova istraživanja također su otkrila tvari koje se bore protiv slobodnih radikala – antioksidanse. Oni nas mogu zaštiti od preuranjenog starenja i imati pozitivni efekt na imunološki sustav.

 

Vitalne tvari i njihov značaj

 

Sedam vitalnih tvari se danas smatra glavnim antioksidansima. Oni su vitamini A, C, E, beta-karoten i cistein koji se moraju unositi u tijelo iz vanjskih izvora, te koenzim Q10 i glutation koje tijelo samo proizvodi, ovisno o starosnoj dobi. Efekti ovih tvari podržani su selenom, cinkom i manganom koji se također često ubrajaju u antioksidanse.

 

Još je jednom potrebno istaknuti da je ukupnost svih vitalnih tvari važnija od samih tvari pojedinačno. Kada se razvoj slobodnih radikala i opskrba antioksidansima dovedu u ravnotežu, moguće je smanjiti pojavu bolesti.

 

Prirodnim antioksidansima bogate su cjelovite namirnice, voće, povrće i razno začinsko bilje. Zeleni čaj, visoko kvalitetno maslinovo, orahovo i laneno ulje, crno grožđe, citrusno voće te luk naročito su bogati antioksidansima.

 

Plazmolizirani biljni kvasac, dostupan u obliku Strath plazmoliziranog biljnog kvasca je vrlo koristan dodatak uravnoteženoj prehrani te omogućuje dragocjenu opskrbu vitalnim tvarima i ne sadrži umjetne aditive. U njegovom prirodnom obliku, plazmolizirani biljni kvasac opskrbljuje nas s više od 60 vitalnih tvari, uključujući selen i cink koji su prisutni i u biološkoj ravnoteži te mogu biti optimalno iskorišteni u tijelu.

 

Strath plazmolizirani biljni kvasac, osim u našem  web shopu,  možete pronaći u specijaliziranim trgovinama i ljekarni u cijeloj Hrvatskoj: bio&bio, Biosvijet, dm otc trgovine, Garden.

Ključne riječi: