Author: Mirja Zupčić, Mag. Nutr.

Kategorija: Blog

Istraživanja pokazuju kako način prehrane značajno može utjecati na naš rizik od karcinoma. Kada je karcinom dojke dojke u pitanju, u posljednje vrijeme često se „plant based“ prehrana ističe kao prehrana koja posjeduje jak zaštitni učinak. Međutim, da bi prehrana mogla utjecati na sniženje rizika od razvoja karcinoma nije dovoljno samo izbaciti određene namirnice iz prehrane poput mesa. Ključ prehrane koja nas štiti od bolesti leži u namirnicama koje uključujemo u prehranu kao i druge navike poput načina pripreme tih namirnica. 


Znanstvenici 20 godina pratili prehranu više od 65000 žena
Koliko je  prehrana moćna pokazuje i činjenica kako lošim navikama možemo povisiti svoj rizik od karcinoma dojke za čak 20%, čak i ako se hranimo namirnicama biljnog porijekla. U istraživanju provedenom u Francuskoj, koje je trajalo više od 20 godina, sudjelovalo je 65574 žena u postmenopauzi od kojih je 3968 oboljelo od karcinoma dojke. Usporedba stope obolijevanja od karcinoma dojke među ženama s različitom kvalitetom prehrane otkrila je značajne razlike u riziku od obolijevanja između onih koje se hrane „zdravo“ i „nezdravo“. 


Manje poželjne namirnice
Velik se broj ranijih opservacijskih istraživanja bavio istom tematikom – analizom prehrane žena i potragom za rizičnim čimbenicima za razvoj karcinoma dojke. No ranija istraživala usredotočila su se na određene prehrambene obrasce, pa je tako utvrđeno kako zapadnjačka prehrana podiže rizik od obolijevanja, dok mediteranska prehrana i vegetarijanska prehrana snižavaju rizik od obolijevanja od karcinoma dojke.

Novo istraživanje francuskih znanstvenika proučavalo je ne samo određeni prehrambeni obrazac, već i ukupnu kvalitetu prehrane i kako ona utječe na rizik od obolijevanja. Među namirnicama biljnog porijekla nalaze se poželjne namirnice poput cjelovitih žitarica, voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki, biljnih ulja i čaja ili kave. Međutim, određene namirnice biljnog porijekla ne bismo trebali konzumirati svakodnevno, već tek povremeno, te su ih istraživači svrstali u kategoriju manje zdravih namirnica, a radi se o primjerice voćnim sokovima, rafiniranim žitaricama, prženom krumpiru, zaslađenim napitcima i desertima. 


Rezultati 
Znanstvenici su prehranu žena koje su sudjelovale u istraživanju kategorizirali u nekoliko stupnjeva, dodjeljivanjem bodova, s obzirom na kriterije u kojoj je mjeri prehrana biljnog porijekla ili životinjskog porijekla i koliko su u prehrani zastupljene poželjne i manje poželjne namirnice. Rezultati su pokazali kako povećanjem konzumacije poželjne hrane biljnog porijekla i smanjenjem konzumacije manje poželjne hrane biljnog porijekla i hrane životinjskog porijekla možemo prevenirati sve vrste karcinoma dojke za oko 15%. 


Prirodni dodaci prehrani biljnog porijekla
Kada govorimo o prevenciji karcinoma dojke ili karcinoma općenito postavlja se pitanje i unosa dodataka prehrani i postoje li poželjni i nepoželjni dodaci. Na popisu poželjnih dodataka prehrani svakako su oni koji su prirodnog biljnog porijekla, bez sintetskih sastojaka i konzervansa po mogućnosti oni koji imaju holistički odnosno sveobuhvatni pristup zdravlju. Takvi su upravo svi Strath proizvodi100% prirodni izvori korisnih nutrijenata, znanstveno ispitani i potpuno biljnog porijekla. Plazmolizirani biljni kvasac u osnovi je inteligentna mješavina koja povećava apsorpciju korisnih tvari iz hrane i time osigurava više vitalnosti i zdravlja što ga čini idealnih dodatkom prehrani kako u zdravlju tako i u bolesti čemu svjedoče brojna svjedočanstva zadovoljnih korisnika.


Literatura:
•    Shah S et al, Adherence to Healthy and Unhealthy Plant-Based Diets and Risk of Breast Cancer Overall and by Hormone Receptor and Histologic Subtypes Among Postmenopausal Women, Current Developments in Nutrition, Volume 6, Issue Supplement_1, June 2022, Page 253.

Ključne riječi: