Author: Anoniman

Kategorija: Blog

Djeca koja rastu imaju veće zahtjeve za energijom i proteinima od odraslih. Primjerice, sedmogodišnjacima je potrebna gotovo ista količina kalorija kao i njihovim majkama. Također je vrlo važna odgovarajuća opskrba svim potrebnim vitaminima, mineralima i određenim esencijalnim mastima, bez kojih tijelo ne može pravilno funkcionirati. Recimo, Omega-3 masne kiseline (EPA i DHA) potrebne su za zdrav razvoj mozga i sposobnosti učenja, a svi vitamini B skupine važni su za optimalno funkcioniranje živčanog sustava. Zahtjevi za željezom i cinkom također se povećavaju u ovoj dobi. Manjak se može manifestirati u obliku ravnodušnosti, umora i poteškoća u učenju.

 

Hranjivi doručak za početak dana


Djeca su često izbirljiva, što znači da obroci ne samo da moraju biti zdravi, već trebaju imati privlačan miris i okus. Hrana bi trebala pružiti zadovoljstvo te privlačiti različitim okusima, teksturama i bojama. Idealan početak dana sastoji se od ukusnog i zasitnog doručka. Doručak koji će održavati konstantnu razinu šećera u krvi i podupirati koncentraciju. Kao idealan doručak predlažemo žitarice sa svježim voćem i orašastim plodovima ili kajgana sa začinskim biljem, integralni kruh i nekoliko rotkvica. Dobra ideja je da doručak nadopunite žlicom visokokvalitetnog ribljeg ulja ili žličicom ulja algi. Bilo bi idealno da su masti koje koristite za pripremu doručka hladno prešana ulja organske uljane repice, masline ili kokosa.

Šećeri, ugljikohidrati i pića


Djeca vole slatko, ali rafinirani šećer zapravo nije zdrav. Najbolji način ispunjavanja zahtjeva za ugljikohidratima je konzumiranje umjerene količine cjelovitih proizvoda i voća (2 porcije dnevno). Posebno se preporučuje zob (npr. u muesliju). Ne zaboravite uključiti tri do četiri porcije svježeg povrća u svoj dnevni meni.

Voda se preporuča kao zdrav svakodnevni napitak (nerazrijeđeni voćni sokovi su manje idealni jer sadrže mnogo voćnog šećera, koji previše utječe na razinu šećera u krvi). Isto vrijedi i za zaslađena bezalkoholna pića koja bi se trebala uzimati samo povremeno.
Treba imati na umu da će dijetalni način prehrane u djetinjstvu obilježiti prehrambene navike kasnije u životu.

 

Proteini, cink, željezo i vitamini B


Povećani zahtjevi za bjelančevinama, cinkom i željezom trebali bi se najviše zadovoljiti konzumiranjem orašastih plodova, mahunarki, umjerenih količina mesa ili ribe, peradi i jaja. Ako se mliječni proizvodi dobro podnose, umjerene količine mliječnih proizvoda također bi trebali uvrstiti u dio zdrave svakodnevne prehrane.

Korisna nadopuna svakodnevne prehrane, osobito u vrijeme povećanih zahtjeva, primjerice tijekom faza rasta ili za vrijeme prijelaznih godišnjih doba,  jest plazmolizirani biljni kvasac pod jedinstvenim imenom - Strath. Pruža dragocjenu zalihu vitalnih tvari i ne sadrži umjetne dodatke. Sirovine, ostavljene u njihovom prirodnom stanju, koje se koriste za Strath, osiguravaju više od 60 vitalnih tvari, prisutnih u biološkoj ravnoteži, tako da ih tijelo može optimalno iskoristiti. Strath, ne samo što je zdrav, već i daje odličan okus muesliju za doručak.

 

Strath plazmolizirani biljni kvasac, osim u našem  web shopu,  možete pronaći u specijaliziranim trgovinama i ljekarni u cijeloj Hrvatskoj: bio&bio, Biosvijet, dm otc trgovine, Garden.

Ključne riječi: