Author: Anoniman

Kategorija: Blog

Cink je esencijalni mikroelement, što znači da ga naš organizam ne može sam proizvesti već ga moramo unijeti putem hrane ili dodatka prehrani. Prisutan je u svim stanicama i sudjeluje u brojnim fiziološkim funkcijama organizma, kao što su pravilan rast i razvoj, cijeljenje rana, pravilan razvoj kostiju, jačanje imunosnog sustava te podržava zdravlje reproduktivnog sustava. Zanimljivo je kako je cink važan i za osjete okusa i mirisa. Budući da je cink sastavni dio proteina koji sudjeluje u raspoznavanju okusa i mirisa, slabljenje ovih osjeta može biti simptom nedostatka ovog minerala. 

Svestrani mineral

Brojne su uloge ovog moćnog minerala. Jedna od najpoznatijih uloga cinka svakako je doprinos normalnoj funkciji imunosnog sustava. Također, sudjeluje u sintezi kolagena stoga je izuzetno važan čimbenik u liječenju različitih oštećenja kože jer pridonosi bržem cijeljenju rana. Isto tako, doprinosi smanjenju upalnih procesa kože, pa se može koristiti i u liječenju akni. Također, cink je izuzetno važan čimbenik za mušku plodnost i reprodukciju, jer sudjeluje pravilnom sazrijevanju muških spolnih stanica, a sudjeluje i u sintezi testosterona što blagotvorno djeluje na plodnost muškarca. 

Osim toga, cink je i poznati antioksidans, a sudjeluje i u probavi hrane, odnosno pomaže razgraditi velike molekule na manje jedinice koje naše tijelo može lakše probaviti. Zanimljivo je kako cink sudjeluje i u razgradnji molekula alkohola, stoga sljedeći puta kada zavirite u čašicu, posegnite za namirnicama bogatim cinkom.

 

Posljedice nedovoljnog unosa cinka su mnogobrojne

Zahvaljujući činjenici da sudjeluje u mnoštvu metaboličkih procesa, nedostatak cinka može imati mnogobrojne posljedice. Najznačajniji simptom nedostatka cinka očituje se nažalost na našem imunosnom sustavu. Tako nedovoljno cinka uzrokuje slabljenje imuniteta, česte infekcije, a kod djece se može javiti i slabiji apetit, sporiji rast i razvoj te otežano cijeljenje rana. Uz djecu, posebno osjetljiva skupina su i osobe starije dobi koje često imaju jednoličnu prehranu kojom ne osiguravaju dovoljnu količinu cinka.  

 

Isto tako, vegani i vegetarijanci, odnosno osobe koje ne konzumiraju najbogatije izvore cinka, odnosno namirnice životinjskog podrijetla, također mogu patiti od nedostatka cinka.

Gdje se nalazi cink?

Najbogatiji izvori ovog minerala su morski plodovi i riba, zatim crveno meso i meso peradi, orašasto voće, mahunarke, sjemenke, jaja te mlijeko i mliječni proizvodi. S obzirom na široku rasprostranjenost cinka, ne bi trebalo biti teško zadovoljiti dnevne potrebe za ovim mineralom. Međutim, osobe koje imaju neuravnoteženu i jednoličnu prehranu, teško će zadovoljiti unos ovog esencijalnog mikroelementa isključivo putem prehrane. Stoga se osjetljivim skupinama, primjerice osobama starije dobi, preporuča nadomjestak cinka u obliku dodatka prehrani.  

 

Kako odabrati dodatak prehrani sa cinkom?

S obzirom na bogato tržište dodataka prehrani, sigurno je teško odabrati onaj pravi. Međutim, u posljednje vrijeme prednost se sve više daje prirodnim dodacima prehrani kontroliranog podrijetla. Tako se i nedovoljan unos cinka iz bilo kojeg od navedenih razloga, uvijek preporuča nadoknaditi prirodnim dodacima prehrani. 

I novije studije potvrđuju kako su prirodni dodaci prehrani najbolji odabir. Cink iz prirodnih izvora puno se bolje apsorbira u kombinaciji s plazmoliziranim biljnim kvascem koji je optimalna podloga za povećanje bioraspoloživosti ovog izuzetno važnog minerala. Također, jedna od prednosti ovakvog pripravka jedinstvenog sastava je sinergija svih mikronutrijenata prisutnih u plazmoliziranom biljnom kvascu, koji povećavaju iskoristivost cinka u našem probavnom sustavu. 

Ovaj prirodni dodatak prehrani namijenjen je svima s oslabljenim imunosnim sustavom i onima koji se bore sa gripom ili prehladom. Cink štiti naš imunosni sustav pa ga je poželjno koristiti i kao prevenciju različitih sezonskih infekcija, poput gripe i prehlade. 

Strath Immun je dodatak prehrani obogaćen cinkom. Osigurava prirodnu podršku funkciji imuniteta organizma. Posebno prikladan pri prijelazu godišnjih doba, kada je povećana vjerojatnost obolijevanja od gripe ili prehlade.

 

Cink u proizvodu Strath Immun + Zn doprinosi:

  • normalnoj funkciji imunološkog sustava
  • zaštiti stanica od oksidativnog stresa

Strath plazmolizirani biljni kvasac, osim u našem  web shopu,  možete pronaći u specijaliziranim trgovinama i ljekarni u cijeloj Hrvatskoj: bio&bio, Biosvijet, dm otc trgovine, Garden.


Izvor: https://vitamini.hr/blog/vitaminoteka/kako-odabrati-dodatak-prehrani-sa-cinkomg-14144/ 

Ključne riječi: